u mnie poskutkowala terapia szokowa. Moja mama ma slabosc do storczykow i kazdego ktorego dostanie zasusza niestety efekt jest taki ze dostaje kolejnego na pocieszenie
Juz sie nad nimi lituje i podlewam wylacznie nawozem do storczykow. Oczywiscie z woda
Moim pomoglo ale ale one byly bardziej zasuszone niz przelane
Wysłany: 6 Wrzesień 2006, 20:30 Dziękuję bardzo za odpowidź!
Już się nie martwię schnięciem łodygi , ale w dalszym ciągu nie wiem - obcinać, czy nie obcinać?Z tego, że storczyk może zakwitnąć znów na tej samej łodydze wnioskuję, żeby nie obcinać tego, co nie jest suche - czy tak?A co z uschniętą częścią?
Jeszcze raz dziękuję!
Kupiłam z premedytacją falka z przeceny wiedząc, że jest przelany (bałam się, że go wyrzucą i żal mi się go zrobiło).
Miał fragment zdrowego w miarę korzonka więc myślałam, że uda się go uratować. Obcięłam martwe korzenie, wsadziłam do suchego podłoża, to podłoże do miseczki z wodą, codziennie na parę godzin włączam nawilżacz powietrza, a liście nadal żółkną.
Ratunku!
Możesz sprecyzować, czy podłoże ma styczność z tą wodą bo jeżeli tak to Ci zgniją pozostałe korzonki. Podłoże musi przesychać. Najlepiej posadz falka do doniczki wymiarowo odpowiedniej względem ilości korzeni by podłoże za długo nie było mokre i dość szybko przesychało, uprawiaj normalnie. To że żółkną listki może być spowodowane małą ilością korzeni które nie są w stanie ich wyżywić. Na poprawę będziesz musiała troszkę zaczekać.
Moje falki ( niektóre) siedzą w wazonach szklanych i mają się dobrze a przelanych storczyków raczej już nie kupuje ( a przynajmniej tych w agonalnym stanie) nie mam czasu na zabawe no i denerwują mnie rośliny na parapecie w takim stanie.
A to jeden z moich falków flakonowych który puszcza pęd kwiatowy ( metoda mimo wszytko nie jest skomplikowana a i podlewanie nie sprawia mi już problemów, jak znajdę większą ilość bardziej ozdobnych flakoników to się na nie przestawię)
Oto zdjęcie tego storczyka