Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Reanimacja storczyka phalaenopsisa - lekcja pogladowa.
Autor Wiadomość
Famelia 

Wysłany: 11 Kwiecień 2007, 20:55   

Petro, a czy ta metoda dotyczy tylko falków czy może inne też ją polubią? Np oncidia i paphiopedila?

Pozdrawiam, Agnieszka

Petra 

Wysłany: 12 Kwiecień 2007, 19:23   

Niestety nie testowałam na innych :oops:

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

Monia123 

Wysłany: 15 Kwiecień 2007, 22:43   

Dziś na dobry początek przesadziłam do szklanych wazonów dwa storczyki :mrgreen: Jestem ciekawa jak się będą w nich czuły, bo obydwa puszczają nowe pędy :grin: Na zdjęciu jeden z nich

Lila2006 

Wysłany: 15 Kwiecień 2007, 22:49   

Mam malutkie pytanie...Kupiłam wczoraj przecenionego falka, który wypadł komuś z doniczki. Miał złamany pęd kwiatowy no i brak podłoża w doniczce. Wsadziłam go do nowego podłoża (korzenie wszystkie są raczej srebrne niż zielone) i nie wiem czy nie powinnam go jednak podlać czy poczekać, tak jak gdzieś czytałam ten tydzień?

Monia123 

Wysłany: 15 Kwiecień 2007, 23:20   

Lidko, ja bym podlała. Jeśli nie miał podłoża, a korzenie są srebrne (czyli wskazują, że roślina dawno nie dostała wody), to z pewnością podlanie go dobrze mu zrobi :grin:

matawe 

Wysłany: 17 Kwiecień 2007, 12:36   

A ja mam takie pytanie: co kladziecie nad kermazytem? Czy to jest kora? A moze jakas mieszanka? Czy podsypujecie go w jakis specjalny sposob?
Moj kwiatek slicznie przezimowal w chlodnym miejscu, ma zielone, zdrowe korzenie i nie chcialabym go stracic.
Bede wdzieczna za jakas rade.

Monia123 

Wysłany: 18 Kwiecień 2007, 00:05   

Matawe, ja dodałam podłoża do storczyków firmy Substrat, ale z tego co wiem, najlepsze ma OrchidSklepik (internetowy). Oczywiście zostawiłam też to podłoże, w którym storczyk rósł do tej pory. Podłoże do storczyków musi być super przewiewne, więc odpada ziemia typowa dla innych roślin.
Wczoraj będąc w IKEA kupiłam osiem ( :shock: ) szklanych wazonów do moich storczyków, bo były niedrogie (5,99 zł) i sukcesywnie będę je przesadzać (storczyki, nie wazony :mrgreen: ).

Petra 

Wysłany: 18 Kwiecień 2007, 10:13   

Monia tylko pamiętaj podlewaj dopiero wtedy gdy korzenie będą srebrne.

Co do storczyka który nie miał podłoża, to jeżeli przy przesadzaniu go do nowego podłoża nie uszkodziłaś korzeni, lub nie obcinałaś jakiś niepotrzebnych to go podlej.

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

Lila2006 

Wysłany: 18 Kwiecień 2007, 11:38   

Dziękuję bardzo, troche obcinałam (były jasno brązowe :?: ) więc się wstrzymam.

matawe 

Wysłany: 18 Kwiecień 2007, 22:55   

Kurcze, to chyba troche popsulam :( ((
Nasypalam do szklanego wazonu kermazytu, otrzepalam korzen ze starej kory i urzylam wlasnie takiego specjalnego podloza do storczykow. Potem podlalam, ale nie wyzej niz kermazyt. Myslicie, ze po takich kretactwach moj storczyk przetrwa?

Odpowiedz do tematu