Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dalie
Autor Wiadomość
maczka 

Wysłany: 14 Październik 2007, 14:34   Dalie

Na razie 3 odmiany których jest najwięcej:

Pokazuję już teraz, bo jakby się znaleźli chętni, to muszę oznaczyć które są które, żeby potem nie było niespodzianek. Ale kiedy wykopki to nie wiem, w każdym razie będzie tego z 4 wielkie wory na ziemniaki. Chętnie wymienię na jakieś fajne byliny, albo inne dalie (jakieś o dużych kwiatach, pomponowe odpadają). Jakby ktoś chciał, to mogę zrobić zdjęcie z odnośnikiem wielkości, bo na razie wyszło, że te czerwone są większe od różowych, a faktycznie są trochę mniejsze. Wszystkie mają powyżej metra wysokości.

anna czarnota 

Wysłany: 14 Październik 2007, 17:22   

A jakie byliny Cię interesują?

maczka 

Wysłany: 14 Październik 2007, 18:38   

anna czarnota napisał/a:
A jakie byliny Cię interesują?

Oj dużo. Bo mam dużo pola do obsadzenia :)
Z tych, które widziałam w Twoim wątku podobały mi się:
rozchodniki okazałe, dąbrówka 'Burgundy Glow', ostrogowiec, odętka (różowa, nie wiem czy masz inne odmiany, ale ja mam albo białą albo niebieską, albo obie, nie wiem, które się przyjęły :P i chętnie dołączę inny kolor), hutujnia, poza tym duże funkie, i w ogóle byliny które tworzą duże kępy żeby nie trzeba było pod nimi plewić i ładnie kwitną :P To teraz sama zdecyduj co możesz i chcesz przeznaczyć na wymianę :)

jUSTA 

Wysłany: 15 Październik 2007, 11:21   

maczka, ja chętnie wymieniłabym się z Tobą :) nie mam za dużo na wymianę ale proponuję dalie-białe,miniaturowe-pomarańczowe(ok.50cm) , liliowce-kolor pomarańczowy. irysy duże (kolor trudno określić-bo mam posadzone razem,żółte,brązowe),irysy drobne niebieskie i białe, Jak byłabyś zainteresowana to zapraszam :)

anna czarnota 

Wysłany: 15 Październik 2007, 11:31   jajaja0

U mnie z rozchodnikiem okazałym takim nie ma problemu dostaniesz dużego rozrośniętego:

Dąbrówki kawałek by się znalazł, bo ostatnio trochę jej wysyłałam, ostrogowiec nie wiem dokładnie jak się rozmnaża, bo nie ma żadnych małych roślinek z boku (jeśli wiesz jak to jest Twój) odętka moja jest chyba biała i niebieska jeśli dobrze pamiętam, ale rosną razem i nie wiem która puściła młode z boku, hutunję mam w doniczce ukorzeniona, funkie mam mizerna małe... Mogę dać ładne irysy rosną bardzo wysokie i kwitną na żółto lub ciemno niebiesko (zależy z której strony), mam jeszcze dużo nowych bylin ale będę wiedzieć co mam dopiero na wiosnę.

Odpowiedz do tematu