Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum www.floraforum.pl
pandan
Autor
Wiadomość
sunek
Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 08:02 pandan
Dziewczynki, mam cztery sadzonki pandana, takie młode roślinki, ok 20 cm, urwane od głównego pnia. Baaaardzo szybko się ukorzeniają, bo mają już zalążki korzonków na łodydze, ale trzeba je wkładać od razu do ziemii, bo w wodzie gniją. Ktoś chce? Mam ich więcej, jeśli zajdzie potrzeba, póki co, na pierwszy rzut idą 4
_________________ Odkładane marzenie, to marzenie stracone..
bazyla
Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 08:16
Ja bym była b. chętna na sadzonkę pandana.
A co byś chciała w zamian?
sunek
Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 08:42
A co masz ciekawego ? Może coś pnącego, albo kwitnącego? Tylko do domku, bo ogrodu nie mam
tellerka
Moderator
Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 09:09
A masz jakieś zdjęcie? To googlowe jakoś mi nie podchodzą żeby sobie uświadomić co to za kwiatek...
pozdrawiam
_________________ Fotoblog http://zakorkowany.blog.pl
pankosia
Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 09:10
Sunek ja też chcę.
Mam bluszcz, trzykrotki, cissus.
_________________ Pozdrawiam
Sylwia
sunek
Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 09:16
Tellerko, ja nie mam aparatu, ale poprosiłam już koleżankę, u której ten pandan stoi, żeby zrobiła dzisiaj zdjęcie, więc myślę, że jeszcze dzisiaj je dodam.
Pankosia, a jakiego masz bluszcza? Bo w Twoim wątku żadnego bluszcza na zdjęciach nie widzę
pankosia
Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 09:24
już załączam.
Są z pracy więc trochę zaniedbane ale ten z foto "skubnięty" właśnie stamtąd i teraz dopiero widać jak ładnie rośnie
p.s. możesz dołączyć foto tej swojej?
_________________ Pozdrawiam
Sylwia
sunek
Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 09:31
To jest na pewno bluszcz? Nawet jak nie jest, to jestem chętna, ale tak tylko się upewniam Napisałam już wyżej, że zdjęcie dołączę jeszcze dzisiaj.
pankosia
bazyla
Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 11:41
sunek napisał/a: A co masz ciekawego ? Może coś pnącego, albo kwitnącego? Tylko do domku, bo ogrodu nie mam
Może być np. aloes, fikus z zielonymi liśćmi, sansevieria (odmiana niska, zielona), geranium, scindapsus złocisty, seflera zielono-żółta, koleus (odmiana z karbowanymi biało-zielonymi liśćmi), stefanotis bukietowy, syngonium, pilea tzw. okrąglak, bluszcz (liście całe zielone), szczawik (liście bordowe), fikus beniamina zielony, reo meksykańskie, filodendron pnący (odmiana z zielonymi liśćmi albo z zielonymi biało nakrapiana), peperomia z liśćmi w paski biało-zielone), kalanchoe (odmiana kwitnąca na biało, żółto, pomarańczowo, czerwono lub różowo), begonia (2 rodzaje), ficus benediktini (?), fiołki afrykańskie (kolor fioletowy, różowy, biały, lub odmiana miniaturowa - kolor nieznany), wilczomlecz kwitnący na czerwono, cissus rombolistny i roicissus.
Mam jeszcze inne różne, ale nie pamiętam w tej chwili ich nazw. Muszę sprawdzić w książce.
Zdjęć niestety nie mam, bo nie mam aparatu cyfrowego.
Inne strony:
statuetki ,
wizytówki
Zbiorniki ciśnieniowe ,
Kleje do obuwia ,
Kosze sklepowe z drutu
Ablacje ,
Plastikowe formy do betonu ,
Formy do betonu
Enzymy ,
Kosze chłodnicze z drutu ,
Ferma szynszyli ,