To jeszcze jedna roślina z nazwą kojarzącą się egzotycznie, ale bardzo u nas pospolita. Wilczomlecz sosnka, Euphorbia cyparissias, krewny korony cierniowej, "kaktusów z dzikiego zachodu". ZOBACZ TUTAJ
W ogóle wpiszcie w googlach Euphorbia. Niesamowity gatunek.
Pablo mnie też się podobają peperomie drobnolistne, ale nigdzie nie trafiłam... pilee drobnolistne też są piękne, widziałam takie w wątku Zoe
a tu wklejam zdjęcie mojej peperomii, o której pisałeś w moim wątku
może teraz uda się ustalić jaka to wreszcie nazwa
masz rację, to ta sama, moja jeszcze młoda i ma małe liście i to musiało mnie zmylić
u mnie zraszana, dokarmiana i doświetlana tez ma żółte liście na dole
może one tak mają? bo skrajnie różne warunki im zapewniamy i ten sam problem wystąpił
Tylko że mojej też odpadają masowo malutkie listki ze szczytu, jędrne, zielone, dobrze ukształtowane. Mają przyczerniałe nasady, ale reszta jak najbardziej w porządku. Nie wiem, co robić. Może moja ma za małą doniczkę, ale teraz nie będę jej już przesadzał. Dokarmiam raz na dwa tygodnie, bardzo rozcieńczonym nawozem.
Ale ale - przełamywałaś taki listek? Bardzo ładnie widać dwie warstwy, na górze przeźroczysta, gromadząca wodę, i spodnia, zielona. Jak biszkopt i galaretka
Jak już jesteśmy przy peperomiach - od dawien dawna nie było żadnej na allegro. Może nie kwitną tak atrakcyjnie jak hoje, ale jest mnóstwo kształtów, form. Dziwne...
a mnie się baaardzo podobają! u mnie żółkną liście z dołu, tak średnio 1-2 tygodniowo, za to dwie pozostałe odmiany rosną i nic im się nie dzieje
(krakersy już unicestwione?)
Mnie się też podobają - w Polsce miałam kilka różnych odmian, teraz jedną szczepkę wysępioną od ochroniarza w biurowcu próbuję ukorzenić Chyba nawet taką, jak ta Twoja