Zoe juz sie robi:
Listki fijolkow pakujemy tak:
lodyzki owijamy wilgotna wata tak zeby nie dotykala do listkow.Wate owijamy folia przezroczysta i sklejamy delikatnie tasma klejaca,to pakujemy w torebke strunowa, z nalepka jaki to kolor.Najlepsze do wysylki sa male pudelka po dlugopisach,czekoladkach,wafelkach,tasmie magnetofonowej itp dostalam kiedys bardzo zmyslnie zapakowane listki w pudelkach po zapalkach.Koperta babelkowa daje jeszcze troche amortyzacji...i juz.Wysylalam listki owiniete tylko lekko wilgotnym papierowym recznikiem i tez dochodzily w dobrym stanie jezeli wysylalam do bliskiego i duzego miasta.Ja wysylam zawze poleconym priorytetem-mam pewnosc ze doszlo.A jak niedojdzie to jako adwokat mojego oskubanego fijolka wystepuje o 50zl zwrot wartosci listkow
_________________ Nie ten mily kto piekny lecz ten piekny kto mily:)
A ja jeszcze polecam do małych roślinek pudełka po serkach topionych - te okrągłe
Na to bym nie wpadła, ja pakuję małe rośłinki w pudełka po witaminach i lekarstwach.
Dla tych co jeszce nie wysyłali- trzeba jednak pamiętać że w liście -pudełka muszą być płaskie.
_________________ Dopiero przy końcu roboty można poznać, od czego trzeba było zacząć.
Wcale nie! Nie ma przepisu, ze list ma być płaski, a Donia przysłała mi aplegierkę w przykrywadku od czegoś w aerozolu (jakby kapsel od lakieru do włosów np.) zakryty sztywnym dekielkiem i było to opakowanie doskonałe !
Do Joasi wysłałam w kopercie płaskie pudełko po cygarach a do JD w kopertę włożyłam faktycznie wysoki pojemnik. Żeby sie nie przerwała można okleić taśmą. ALE ... To nie musi być koperta, żeby było zakwalifikowane jako list. Można wysłać małe płaskie pudełko bez koperty (suma wysokości, szerokości i długości nie może być większa niż 90 cm). O tym pisała chyba Lila. Dobre jest pudełko po lodach, tylko musi być z tych sztywniejszych. Ostatnio wysyłałam pudełko 8 cm wysokości.
To w sumie zależy też od osób pracujących na poczcie Raz mi się trafiła pani, która nie chciała przyjąć koperty, w której było pudełko
Generalnie nie robią problemów, ale faktem jest, że jeżeli wysyłamy w zwykłej kopercie to grube pudełko może ją rozerwać. W bąbelkowej nie ma takiego problemu.