Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przygotowanie roślin do wysyłki
Autor Wiadomość
tellerka 
Moderator

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 15:57   

Eeee .... zaczekaj co powiedzą 'zagraniczne' dziewczyny, powinny miec doświadczenie większe.. :roll:

Pozdrawiam :)

inna jagna 
Moderator

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 15:59   

Ja powiem, że od dziewczyn z Polski przesyłki dostałam błyskawicznie :-)
Roślinki od Lidki siedziały w pudełeczku po lodach i dotarły w znakomitym stanie :-)

::: Najważniejsza z pogód, to pogoda ducha :::

Róża 

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 16:04   

dziekuje :grin:

hszonszcz 

Wysłany: 31 Sierpień 2007, 09:20   

Róża napisał/a:
ale sie boje ze roslinki nie wytrzymaja

w pudeleczku owiniete wilgotnym recznikiem papaierowym powinny wytrzymac 3-4 dni..Ja z angli dostalam w ciagu 2 dni.

hszonszcz 

Wysłany: 31 Sierpień 2007, 09:42   

Zoe juz sie robi:
Listki fijolkow pakujemy tak:
lodyzki owijamy wilgotna wata tak zeby nie dotykala do listkow.Wate owijamy folia przezroczysta i sklejamy delikatnie tasma klejaca,to pakujemy w torebke strunowa, z nalepka jaki to kolor.Najlepsze do wysylki sa male pudelka po dlugopisach,czekoladkach,wafelkach,tasmie magnetofonowej itp dostalam kiedys bardzo zmyslnie zapakowane listki w pudelkach po zapalkach.Koperta babelkowa daje jeszcze troche amortyzacji...i juz.Wysylalam listki owiniete tylko lekko wilgotnym papierowym recznikiem i tez dochodzily w dobrym stanie jezeli wysylalam do bliskiego i duzego miasta.Ja wysylam zawze poleconym priorytetem-mam pewnosc ze doszlo.A jak niedojdzie to jako adwokat mojego oskubanego fijolka wystepuje o 50zl zwrot wartosci listkow :lol:

Joanna52 

Wysłany: 31 Sierpień 2007, 20:28   

ewalukas napisał/a:
A ja jeszcze polecam do małych roślinek pudełka po serkach topionych - te okrągłe :lol:

Na to bym nie wpadła, ja pakuję małe rośłinki w pudełka po witaminach i lekarstwach.
Dla tych co jeszce nie wysyłali- trzeba jednak pamiętać że w liście -pudełka muszą być płaskie.

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 31 Sierpień 2007, 20:53   

Joanna52 napisał/a:
pudełka muszą być płaskie

Wcale nie! Nie ma przepisu, ze list ma być płaski, a Donia przysłała mi aplegierkę w przykrywadku od czegoś w aerozolu (jakby kapsel od lakieru do włosów np.) zakryty sztywnym dekielkiem i było to opakowanie doskonałe !

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

dcmiel 

Wysłany: 31 Sierpień 2007, 21:10   

Do Joasi wysłałam w kopercie płaskie pudełko po cygarach a do JD w kopertę włożyłam faktycznie wysoki pojemnik. Żeby sie nie przerwała można okleić taśmą. ALE ... To nie musi być koperta, żeby było zakwalifikowane jako list. Można wysłać małe płaskie pudełko bez koperty (suma wysokości, szerokości i długości nie może być większa niż 90 cm). O tym pisała chyba Lila. Dobre jest pudełko po lodach, tylko musi być z tych sztywniejszych. Ostatnio wysyłałam pudełko 8 cm wysokości.

Joanna52 

Wysłany: 31 Sierpień 2007, 21:13   

Dostałam w wyższym pudełku , na poczcie przy stemplowaniu, list rozerwano. Roślinki przyszły trochę wyschnięte :sad:
O tych wymiarach nie wiedziłam.

ewalukas 

Wysłany: 31 Sierpień 2007, 21:15   

To w sumie zależy też od osób pracujących na poczcie :roll: Raz mi się trafiła pani, która nie chciała przyjąć koperty, w której było pudełko :???:
Generalnie nie robią problemów, ale faktem jest, że jeżeli wysyłamy w zwykłej kopercie to grube pudełko może ją rozerwać. W bąbelkowej nie ma takiego problemu.

Odpowiedz do tematu