Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wszelkie rośliny doniczkowe
Autor Wiadomość
Kamyczek87 

Wysłany: 22 Styczeń 2007, 20:10   

Hehe dobry temat,myśle że tez mogłabym porobić kilka sadzonek ze swoich kwiatków,może mi ktoś poradzić,bo mam konkretnie na myśli Stephanotisa i Hoje?,nigdy ich nie rozmnażałam. :)

Ja równiez byłabym chętna na cebulki Hippeastrum. :oops:

Famelia 

Wysłany: 22 Styczeń 2007, 20:25   

Biedny Leszku, trzeba było nie mówić, że możesz wysłać - obsiadłyśmy Cię zewsząd :wink:
Może jest taka opcja wysyłki, że płaci odbiorca?

Pozdrawiam, Agnieszka

Zoe 
Moderator

Wysłany: 22 Styczeń 2007, 20:34   

No to mamy problem. Musimy coś wymyślić by nie puścić Leszka z torbami.

Kamyczku jak rozmnożyć hoję dowiesz się jak przeczytasz post dotyczący sadzonek pędowych zielnych http://www.floraforum.net/ftopic1306.html.
Tam jest pokazane na przykładzie draceny, i paru innych. Sadzonki hoi i stefanotisa przygotowuje się tak samo.

Lila2006 

Wysłany: 22 Styczeń 2007, 20:34   

Niestety w Poczcie Polskiej ta opcja występuje tylko w przesyłkach kurierskich EMS Pocztex, ale to wychodzi dużo drożej. Natomiast przy przesyłkach pobraniowych mozna doliczyć koszty nadania ale zwrot nastepuje dopiero po odbiorze przesyłki. :wink: Informacje z pierwszej ręki, stara pocztówka Wam to mówi.

Lila2006 

Wysłany: 22 Styczeń 2007, 20:54   

Można jeszcze najpierw wysłać pieniążki a jak wpłyną na konto to Leszek wyśle roślinki.

Kamyczek87 

Wysłany: 22 Styczeń 2007, 21:09   

Zoe napisał/a:

Kamyczku jak rozmnożyć hoję dowiesz się jak przeczytasz post dotyczący sadzonek pędowych zielnych http://www.floraforum.net/ftopic1306.html.
Tam jest pokazane na przykładzie draceny, i paru innych. Sadzonki hoi i stefanotisa przygotowuje się tak samo.

O dziekuje bardzo :) ,niedługo zabieram się za sadzonkowanie :wink:

klaudia 29 

Wysłany: 22 Styczeń 2007, 22:14   

Zoe napisał/a:
W pakowaniu trzeba zabezpieczyć doniczkę woreczkiem żeby ziemia się nie wysypywała. Doniczkę dobrze przymocować taśmą klejącą do pudełka by nie mogła sie poruszyć. Liście rośliny lekko związać w conajmiej 2 miejscach. Całe pozostałe wolne miejsce wypełnić miękim materiałem. Mogą go być gazety zmięte, kawałki gąbki, Potem karton mocno koręcić taśmą. Wysłać priorytetem od poniedziałku do czwartku.

To tak na szybko.

Bardzo Ci dziękuję Zoe i pozdrawiam.

klaudia 29 

Wysłany: 22 Styczeń 2007, 22:23   

KaRo gdybyś była zainteresowana,ja wzamian za sadzonkę bananowca mogła bym Ci zaoferować sadzonkę róży hińskiej już ukorzenioną,wsadzoną do podłoża,rośnie dobrze i ma ok.40cm.Roślina mateczna kwitnie na czerwono.

KaRo

Wysłany: 23 Styczeń 2007, 02:45   

Dobrze ,Klaudio ale niech ten banan urośnie i potem sie przyjmie w nowej doniczce.Trzymajmy razem kciuki. :D :D :D

klaudia 29 

Wysłany: 23 Styczeń 2007, 05:23   

Jak najbardziej się z Tobą zgadzam!!
Będę czekała cierpliwie........i od czasu do czasu pytała jak się mają Bananki.Jak tylko będę mogła,to wkleje Ci zdjęcie jak wygląda różyczka.
A masz już jakieś różyczki w swojej kolekcji?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi