Hehe dobry temat,myśle że tez mogłabym porobić kilka sadzonek ze swoich kwiatków,może mi ktoś poradzić,bo mam konkretnie na myśli Stephanotisa i Hoje?,nigdy ich nie rozmnażałam.
No to mamy problem. Musimy coś wymyślić by nie puścić Leszka z torbami.
Kamyczku jak rozmnożyć hoję dowiesz się jak przeczytasz post dotyczący sadzonek pędowych zielnych http://www.floraforum.net/ftopic1306.html.
Tam jest pokazane na przykładzie draceny, i paru innych. Sadzonki hoi i stefanotisa przygotowuje się tak samo.
Niestety w Poczcie Polskiej ta opcja występuje tylko w przesyłkach kurierskich EMS Pocztex, ale to wychodzi dużo drożej. Natomiast przy przesyłkach pobraniowych mozna doliczyć koszty nadania ale zwrot nastepuje dopiero po odbiorze przesyłki. Informacje z pierwszej ręki, stara pocztówka Wam to mówi.
Kamyczku jak rozmnożyć hoję dowiesz się jak przeczytasz post dotyczący sadzonek pędowych zielnych http://www.floraforum.net/ftopic1306.html.
Tam jest pokazane na przykładzie draceny, i paru innych. Sadzonki hoi i stefanotisa przygotowuje się tak samo.
O dziekuje bardzo ,niedługo zabieram się za sadzonkowanie
W pakowaniu trzeba zabezpieczyć doniczkę woreczkiem żeby ziemia się nie wysypywała. Doniczkę dobrze przymocować taśmą klejącą do pudełka by nie mogła sie poruszyć. Liście rośliny lekko związać w conajmiej 2 miejscach. Całe pozostałe wolne miejsce wypełnić miękim materiałem. Mogą go być gazety zmięte, kawałki gąbki, Potem karton mocno koręcić taśmą. Wysłać priorytetem od poniedziałku do czwartku.
KaRo gdybyś była zainteresowana,ja wzamian za sadzonkę bananowca mogła bym Ci zaoferować sadzonkę róży hińskiej już ukorzenioną,wsadzoną do podłoża,rośnie dobrze i ma ok.40cm.Roślina mateczna kwitnie na czerwono.
Jak najbardziej się z Tobą zgadzam!!
Będę czekała cierpliwie........i od czasu do czasu pytała jak się mają Bananki.Jak tylko będę mogła,to wkleje Ci zdjęcie jak wygląda różyczka.
A masz już jakieś różyczki w swojej kolekcji?