Wysłany: 21 Styczeń 2007, 16:45 Wszelkie rośliny doniczkowe
Zbliża się okres, kiedy zaczniemy przesadzać, dzielić, rozmnażać.
Będziemy zatem dysponować sadzonkami, które możemy wymienić na coś czego jeszcze nie mamy.
Niech to miejsce służy wam do wstępnych ustaleń.
Tu wpisujcie co byście chcieli mieć, jak również co macie na ewentualną wymianę. Mile widziane zdjęcia roslin.
Mam Klaudio 2 maleńkie sadzonki Musa basjo ale niestety wcześniejsze dwie zmarniały kiedy próbowałam je odsadzić od rośliny matecznej.
Tym razem zdecydowanie poczekam ażsadzonki te będą duże z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym.Nie umiem powiedzieć kiedy to będzie.Może jużwiosną?Jeśli chcesz przypominij się co jakiś czas.
A może inni uczestnicy forum mają doświadczenia którymi się zechca podzielic z nami?
Z tajników hodowli bananowca wyczytałam,że sadzonka powinna osiągnąć wzrost 20-25cm i dopiero wtedy odgrzebać trochę ziemi i odciąć roślinkę od bulwy,następnie młodą roślinę zanużyć w ukorzeniaczu i wsadzić do dokładnie takiego samego podłoża jak rosła z "matka"i zabieg ten należy wykonywać kwiecień-maj.
Ale zapewne to już wiesz!!
Będę się przypominała i trzymam kciuki za powodzenie!!
Nie wiedziałam o takiej metodzie oddzielania młodego bananowca!
Przyznaje uczciwie to mój pierwszy banan.
Rozumiem teraz moje niepowodzenie w jego ukorzenianiu .
Ponieważ sadzonki mają ok.5cm to rochę potrwa zanim urosną
ale rosną szybciutko.
W pakowaniu trzeba zabezpieczyć doniczkę woreczkiem żeby ziemia się nie wysypywała. Doniczkę dobrze przymocować taśmą klejącą do pudełka by nie mogła sie poruszyć. Liście rośliny lekko związać w conajmiej 2 miejscach. Całe pozostałe wolne miejsce wypełnić miękim materiałem. Mogą go być gazety zmięte, kawałki gąbki, Potem karton mocno koręcić taśmą. Wysłać priorytetem od poniedziałku do czwartku.