Hmmm... Co prawda firma holenderska, ale może się komuś przyda. Sprzedają nasiona różnych roślin egzotycznych, jeśli ktoś lubi dziwolągi, to tam znajdzie ich pod dostatkiem Firma jest sprawdzona, kupowałam u nich nasiona wielokrotnie i zazwyczaj wschodziły (to, czy roślinki dożywały wieku dorosłego to już inna rzecz, niektóre bardzo trudno zadowolić w domu ). Kilka znajomych osób również kupowało tam nasiona, nikt nie narzekał Ceny są, jak mi się wydaje, przystępne - nawet w przeliczeniu na złotówki. Do Belgii wysyłają bez doliczania kosztów przesyłki, myślę, że do Polski podobnie, ale pewności nie mam.
Tutaj jest link do strony : http://www.onszaden.nl . Strona jest po... hmmm... niderlandzku , ale jeśli ktoś by potrzebował wsparcia, to chętnie pomogę. Do składu roślinek wchodzi się klikając wypisane wołami słówko "winkel"
Ja ile płaciłam? Nooo... nic nie płaciłam Nie wiem, czy przesyłki są darmowe tylko na terenie Beneluxu, nawet nie sprawdzałam na stronie, szczerze mówiąc, ale możesz wysłać do nich maila i zapytać. Ale myślę, że nawet gdyby Ci coś doliczyli, to nie byłoby dużo. Wysyłają nasionka zwykłym listem, a to są w gruncie rzeczy grosze.
No więc już wiem, ile się płaci
Za przesyłkę do 50g (przeciętnie wchodzi w to 15 gatunków nasion, tak mi napisano) jest to 2 euro, powyżej - 3 euro. To ceny do Polski, z wysyłką nie ma żadnego problemu. Jeżeli zamówienie jest powyżej 20 euro, płaci się przed wysyłką, jeżeli poniżej, wtedy do dwóch tygodni po otrzymaniu nasion.
Na niektóre nasionka trzeba czasem trochę poczekać, np. 2-3 tygodnie, ale wszystko jest świeżutkie i dobrej jakości.
Właściciel firmy komunikuje się bez problemu w angielskim, strona niestety jest tylko po niderlandzku Gdyby ktoś potrzebował pomocy w tłumaczeniu, chętnie pomogę
Hello,
I am the owner of www.onszaden.nl and saw that Jagna wrote something about the website. I don't know what, because I can't speak in the Poland language, but I can say something about the website. I am selling seeds of unusual, and often, tropical plants in the Netherlands and it's possible to send them to Poland. Because the language of the site is Dutch and also the germination is written in Dutch, I can send a English description of the germination. When you search the photo's and other information at Google or something and placed your order at the website or per mail, I can eventually send more information. The costs of sending an order to Poland is 2 euro and you can pay by your bank. I will give you a IBAN- and BIC-number and it's no problem.
You can visit the website: www.onszaden.nl and ask more information by mail: info@onszaden.nl.
To make it easier, I have translate some important words from the website:
'Ga hier naar de winkel' = Go to the shop
'Zaden' = Seeds
'Standplaats' = Place to grow
'Tuin' = Garden
'Kamer' = Indoors
'Kas' = Greenhouse
Hallo, I see you've found us
Now, normally it's not allowed to advertise yourself on the forum, but since you don't know Polish you couldn't have read that, I'd guess.
Anyway, I have mentioned your site 'cause I think some of the forum folks might find it useful, there is some plant freaks round here. Actually, I guess it would be even more useful to have you write a few words sometimes about growing some exotics... Such a pity that you don't speak Polish, really But you know, when I first met my Dutch husband he didn't speak Polish either and now he knows quite a few words, so there's a hope for you as well
Pierwszy mail jest od właściciala strony, z której kupuję swoje nasiona egzotyków. Pytałam go niedawno o ewentualną wysyłkę do Polski, pewnie chciał sprawdzić, co ma Polska wspólnego z egzotyką i jakimś cudem znalazł Flora Forum Ja mu w każdym razie nic nie wspominałam
Tu tłumaczę:
Witam,
Jestem właścicielem www.onzaden.nl i zobaczyłem, że Jagna pisała o tym serwisie. Nie wiem co, bo nie znam polskiego, ale mogę troszeczkę opisać moją stronę. Sprzedaję nasiona niezwykłych, często egzotycznych roślin w Holandii, i mógłbym również wysyłać je do Polski. Ponieważ serwis jest w języku niderlandzkim, podobnie jak wszystkie opisy pielęgnacji, mogę przesłać angielską wersję opisów. Możecie też znaleźć fotografie i dodatkowe informacje np. przez Google. Jeśli będziecie zamawiać nasiona za pośrednictwem strony lub mailowo, również mogę przesłać dodatkowe informacje. Koszty wysyłki do Polski wynoszą 2 euro i można płacić przelewem, podam numery IBAN i BIC.
Możecie odwiedzić stronę ... lub poprosić o więcej informacji za pośrednictwem maila ...
Ażeby ułatwić korzystanie ze strony, podaję tłumaczenie najważniejszych słów:
'Ga naar de winkel' - wejdź do sklepu
''Zaden' - nasiona
'Standplaats' - stanowisko
'Tuin' - ogród
'Kamer' - wewnątrz
'Kas' - szklarnia
Uff, to by było mniej więcej to. Ale nie będe narzekać, bo jego angielski jest i tak pewnie lepszy, niż mój niderlandzki, jeśli chodzi o złożone wypowiedzi
A teraz moje:
Witaj, widzę, że nas znalazłeś.
Normalnie nie wolno się reklamować na tym forum, ale domyślam się, że nie znając polskiego raczej się tego nie doczytałeś.
Tak czy owak wspomniałam tutaj o twojej stronie, ponieważ myślę, że dla niektórych mogłaby ona być interesująca, jest tutaj sporo osób całkiem zwariowanych na punkcie
roślinek. Ale tak sobie myślę, że byłoby jeszcze bardziej interesujące, gdybyś mógł od czasu do czasu napisać dla nas kilka słów o uprawie egzotyków... Wielka szkoda, że nie znasz polskiego... Ale wiesz, kiedy spotkałam mojego męża on też nie mówił po polsku, a teraz zna już kilka słówek, więc może i dla ciebie jest jakaś nadzieja.
Koniec.
A swoją drogą... Ja nie wiem, na ile forumowicze byliby zainteresowani, ale na tej stronie naprawdę jest mnóstwo ciekawych roślin i informacji o nich. Myślę, że właściciel nie miałby nic przeciwko (chociaż trzebaby zapytać), żeby wrzucać na forum polskie tłumaczenia. No, ale to niech już moderatorki myślą nad tym, czy jest sens tudzież potrzeba Ja w każdym razie mogę robić za fizycznego i od czasu do czasu coś tam potłumaczyć, nie ma z tym problemu