Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
cos dla wielbicieli roslin-AKWARIUM
Autor Wiadomość
tellerka 
Moderator

Wysłany: 5 Wrzesień 2007, 09:38   

Dzięki, nie miałąm pojęcia...
Zreszta o rybkach mam bardziej niż blade pojęcie...

Pozdrawiam :)

anqaw 

Wysłany: 6 Wrzesień 2007, 15:43   

mam akwarium:)
mam rybki
nawet nadmiar rybek slicznych gupikow

ile to razy wylalam mnostwo wody przy wymianie
az pewnego dnia pomyslalam zeby podlac kwiatki nia

zenia 

Wysłany: 10 Październik 2007, 23:20   Piękne akwaria

Miałam zamiar już kilka razy aby kupic sobie akwarium i piękne rybki.Zawsze jednak coś stało na przeszkodzie.No i najbardziej obawa ile przy tym czasu na pielęgnację aby ładnie wyglądało.Teraz widzę że postęp w technice jest bardzo duży i wierząc wam na słowo widzę że to już nie tak jak kiedyś.Wacham się jedynie co do ilości zużytej energi bo i tak rachunki za światło płacę niemałe.Napiszcie mi czy takie całe oprzyżądowanie do tego akwarium pochłania dużo prądu.
Zenia

pigula 

Wysłany: 11 Październik 2007, 09:09   

Zenia, wszystko zależy od ilości sprzętu, a co się z tym wiąże... od wielkości akwarium.
W baniaczku na stałe musi być włączona: grzałka, filtr. Na kilka godzin dziennie włącza się też oświetlenie (ja mam podłączone pod programator, który sam je włącza i wyłącza o określonych porach).
Nie wyliczę ci, ile dokładnie "zeżre" ci akwarium prądu... ale, trzeba się liczyć z tym, że rachunki trochę wzrosną. Podmiana częściowa wody (co tydzień), to u mnie 40-50 litrów. Bo mam akurat większe akwarium. To też jest dodatkowy koszt.
Musisz się zastanowić,. czy warto. Co jest dla ciebie ważniejsze i czy dasz radę "przełknąć" podwyższony rachunek za prąd, wodę. Co jeszcze? Czas... Codziennie, jakieś pół godziny i raz w tygodniu 1-2 godzinki. Kwestia czyszczenia itp.
Czy będzie ci się chciało?
Mnie, to bardzo wciągnęło... ale, mam znajomych, którzy się pukają w czoło (po co marnujesz czas i pieniądze, na takie bzdury). :mrgreen:

zenia 

Wysłany: 11 Październik 2007, 14:55   akwarium

Dzięki Marto za odpowiedż.Tak się akurat złożyło że byłam wczoraj u znajomej co właśnie też ma akwarium.Nie mogłam się napatrzeć.Gdy powiedziałam że pewnie dużo czsu to jej zajmuje a ja nie mam go za dużo uśmiechnęła się mówiąc że wcale.Powiedziała mi że nawet wody nie wymienia tylko dolewa.Ja dwadzieścia lat temu też miałam małe akwarium ale z tego co pamiętam stale trzeba było czyścić akwarium bo nie czyszczone na szybie zaraz pojawiały się glony czy jakoś tam się to nazywa.Czyżby znajoma nie chciała powiedzieć mi prawdy.Dobrze że mi napisałaś to teraz znam te plusy i minusy.Pozdrawiam.
Zenia

kasia 

Wysłany: 11 Październik 2007, 15:48   

jak wody nie wymienia to nie dobrze.A testy wodzie robiła?Bo woda moze byc krystaliczna z wyglada a zatruta zwiazkami przemiany materii.Nie polecam takich rozwiazan.Podmiana musi byc
Co do rachunkow,nie przesadzajmy,ja mam filtr eheima na stałe i grzałke swiatło włacza sie automatycznie na pare godzin.Kiedys wyliczalismy ze przy 250 litrowym akwarium to koszt ok 10-20 zł w zaleznosci od temperatury w pomieszczeniu i jaka chcemy miec temperature w akwa (jezeli mieszkanie ciepłe to grzałka włacza sie rzadko i na krotko) plus wymiana wody,w dobrze prosperujacym akwa z filtrami wystarczy podmienic 20 % co dwa tygodnie,co czasem oznacza kilka wiader wody,raz zamiast kapieli wezmiesz prysznic i zaoszczedzisz :cool:

pigula 

Wysłany: 12 Październik 2007, 16:17   

Kasia, masz rację. ;) Popieram 100% jeśli chodzi o podmiany. Ja zmieniam co tydzień, niektórzy robią to co dwa. Tak jak z wodą. Ja podmieniam kranówką (nie mam gdzie odstawiać), inni leją odstaną. Są różne szkoły. ;)
Dla niektórych 10-20 zł, to sporo w domowym budżecie.
Akurat ja, lubię swój baniaczek i z niego nie zrezygnuję. Rachunki mam, jakie mam. U mnie pracują 2 kubełki Tetry (zbrojniki brudzą, więc filtracja spora), lampa 2-4 30W świetlówki T8, grzałka 200W. Niby nie dużo, ale na pewno trochę prądu "jedzą". :grin:

anqaw 

Wysłany: 13 Październik 2007, 10:45   

jesli masz duze akwa i malo ryb to nawet filtr moze rzadziej chodzic
a jesli jest cieplo w mieszkaniu mozesz zrezygnowac z grzalki
wychodzi tylko zakup ryb pokarm i praca wlasna:)

pigula 

Wysłany: 14 Październik 2007, 09:26   

anqaw napisał/a:
jesli masz duze akwa i malo ryb to nawet filtr moze rzadziej chodzic
a jesli jest cieplo w mieszkaniu mozesz zrezygnowac z grzalki...

I tu się nie zgodzę do końca. Jeśli, w mieszkaniu jest ciepło... to grzałka może być włączana rzadziej. Ona się zresztą sama włącza i wyłącza, bo ma termostat.
ale, filtr MUSI "chodzić" 24 na dobę. To, że ktoś go włącza czasowo, nie znaczy że robi dobrze. :evil:

anqaw 

Wysłany: 14 Październik 2007, 11:08   

ale jak masz 2 gupiki w 100l akwa to raczej mozesz rzadziej wlaczac

Odpowiedz do tematu