Jak myślicie, czy coś takiego można zastosować do doświetlania roślin?
na moich aukcjach.
Nie wiem czy mogę wstawić linka z allegro, więc na wszelki wypadek skopiowałam kawałek opisu.
Listwy oświetleniowe.
W modułach diodowych wykorzystuje się diody LED, do dokonania bezpośredniej zamiany energii elektrycznej na promieniowanie świetlne. Diody LED dają wysoką skuteczność świetlną i wysoki poziom strumienia świetlnego przy małym poborze prądu.
Jest to najnowszy model oświetlenia bardzo często polecany przez projektantów ze względu na długą żywotność, oszczędność energii oraz wspaniały rozkład światła.
Zbudowana została z 12 diod super flux o bardzo wysokiej jasności i kącie rozpraszania światła aż 120 stopni. To wszystko sprawia, iż jej zastosowanie jest nieograniczone.
Tu jest fajna strona o budowie lampy do doświetlania roślin:
https://talk.hyperreal.info/thread/10891
Co prawa jest to robione pod kątem uprawy jednego, specyficznego gatunku roślin, ale da się to wykorzystać do innych celów. Z tego co tam twierdzą, do doświetlania nie trzeba używać świetlówek akwarystycznych lub specjalnych dla roślin, wystarczą zwykłe, 2 razy tańsze. Tylko trzeba zwracać uwagę na 2 parametry- temperaturę barwową zapewniającą odpowiednią jakość światła(chyba najlepsza to 4000K lub nawet 6500K) i strumień świetlny
_________________ Pozdrawiam,
Kuba B.
Sorry za poprzedni podpis-,,zasługę" moich *** kuzynków