Skoro wątek o drobnych przedmiotach, to podzielę się swoim pomysłem, może komuś się przyda. Otóż miałam problem z moją koteczką, która lubiła nawet dość często urządzać sobie toaletę w... moich kwiatkach . W panice sporządziłam naprędce osłonki z tektury, ale one wyglądały nieciekawie . Wreszcie kupiłam w Auchan za grosiki (dosłownie) podkładki kuchenne (wybrałam wzory roślinne) i wycięłam z nich koła. Potem nacięłam promień i wycięłam w środku takie kółko jakie było mi potrzebne (w zależności od grubości łodygi). Resztki podkładek pocięłam na paski - piszę na nich nazwę odmiany i wtykam do doniczek. A tak to z grubsza wygląda:
Dziękuję, ale jak to mówi przysłowie pszczół: "Potrzeba matką wynalazków". Moja kicia naprawdę igrała z ogniem sikając mi do kwiatów. Aż dziw bierze, że ich nie wykończyła. No, może poza draceną, która choruje (późno odkryłam, że kotka tam siusia, dracenę szybko przesadziłam, ale nadal jest kiepsko - nie wiem, dlaczego, ale... opiszę to w wątku o dracenach).
Skusiłam się też na podstawki na kółkach do przestawiania datur /są ciężkie/.
Nowira, zainteresowały mnie te podstawki. Czy mogłabyś je bliżej opisać, chodzi mi o wielkość, z czego są wykonane, no i oczywiście o cenę. A może dałabyś radę zrobić im w wolnej chwili zdjęcie i wkleić tutaj, byłoby super
Najwięcej podstawek tego typu widzialam w OBI. Są wersje ze szklem i z podstawką z listewek. Wygladały calkiem porządnie, ale ceny nie sprawdziłam.
Masz gdzieś OBI w okolicy?
W krakowskim Obi w zeszłym tygodniu ich nie spotkałam, sprawdzę jeszcze raz za kilka dni. Sęk w tym, że potrzebowałabym ponad 20 sztuk i to dużego rozmiaru, a to raczej wiązałoby się z pewnymi kosztami...