mam ogromny problem z gołębiami na balkonie. Niszczą mi wszystko i do tego paskudzą przeokropnie. We wszystkich roślinach, jakie mam na balkonie, usiłują robić gniazda, z fuksji zrywają kwiaty. Koszmar. Wstawiłam patyki do doniczek, powiązałam torebki,ale z braku wiatru nic nie szeleści. Może Wy macie jakieś sprawdzone pomysły, jak się pozbyć niechcianych gości.
stare płyty cd powiesic,bede błyszczec i odstraszac tylko gorzej jak ci sroki przyciagnie
a tak na powaznie kiedys był o tym artykuł,polecali plyty,szeleszczace przedmioty,
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
Z moich doświadczeń wynika, że gołębie potrafią przywyknąć do wszystkiego...
Są dwa skuteczne sposoby: otoczyć balkon siatką ogrodniczą albo budowlaną (bywa, że ten sam rodzaj siatki jest o połowę tańszy, kiedy leży w dziale budowlanym marketu), a drugi (zdecydowanie skuteczniejszy ) to wziąć do domu kota...
Z moich doświadczeń wynika, że gołębie potrafią przywyknąć do wszystkiego...
Są dwa skuteczne sposoby: otoczyć balkon siatką ogrodniczą albo budowlaną (bywa, że ten sam rodzaj siatki jest o połowę tańszy, kiedy leży w dziale budowlanym marketu), a drugi (zdecydowanie skuteczniejszy ) to wziąć do domu kota...
ale pomimo wszystko tez osiatkowac bo kot wyleci z balkonu za golebiem
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
A u mnie jakoś w tym roku... obyło sie bez gołebi. Choc przylatują na balkon napić się z fontanny. Odstraszam je własnym widokie, czy co? Albo to 9 pietro im nie odpowiada
Fakt, że nie bardzo gdzie mają szukac miejsca - we wszystkich donicach wilgotna ziemia... myślę ze najlepszym rozwiązaniem jest sprzatnięcie balkonu tak, żeby nie było miejsca na gniazdo.
sprzatnięcie balkonu tak, żeby nie było miejsca na gniazdo
Ha ha ha - zaśmiałam się szyderczo !
Jak moja mama (nie ma kota i to jej błąd ) opróżniła balkon ze wszystkiego to zaradne ptaszki przyniosły własne surowce - nieco gałązek, jakieś liście, trochę śmiecia różnej maści - 3 dni i gniazdo było prawie gotowe