Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hydroponika
Autor Wiadomość
bachud 

Wysłany: 20 Lipiec 2007, 07:12   

No właśnie, właśnie. Na mnie tez dziwnie patrzyli...

tellerka 
Moderator

Wysłany: 20 Lipiec 2007, 14:07   

No niestety...

rack 

Wysłany: 20 Lipiec 2007, 18:23   

Ja zrobiłem prowizorkę: koszyk dla roślin do oczka wodnego, dopasowałem doniczkę i dolewałem na wyczucie-patrzyłem, czy po podniesieniu koszyka kapie z niego woda, czy nie :roll: Dopiero wczoraj udało mi się przypadkiem znaleźć wskaźnik w małej kwiaciarni.
Pacjent ma się dobrze, wznowił wzrost już po tygodniu :mrgreen:

Sorry za poprzedni podpis-,,zasługę" moich *** kuzynków

bachud 

Wysłany: 20 Lipiec 2007, 22:17   

Ja też częściowo jadę na takiej prowizorce ale fakt że ze wskażnikami praktyczniej. A poza tym - przynajmniej ja - trafiałam tylko na dziwne rozmiary koszyków do oczek.

rack 

Wysłany: 21 Lipiec 2007, 13:54   

Mój bananowiec rośnie w okrągłym o średnicy ok. 10 cm i wys. ~7. Przez ostatnie 2 dni przez pomyłkę nie dałem mu pożywki(siedział w czystej wodzie) -od razu przestał puszczać liście :???:

Sorry za poprzedni podpis-,,zasługę" moich *** kuzynków

bachud 

Wysłany: 23 Lipiec 2007, 07:19   

rack napisał/a:
Przez ostatnie 2 dni przez pomyłkę nie dałem mu pożywki

Yyyy... Dwa dni temu uzupełniałeś poziom pożywki i wlałeś samą wodę czy codziennie dolewasz i przez 2 dni dałeś samą wodę? Bo ja to uzupełniam raz na tydzień, dwa. W mądrej książce napisali że między uzupełnieniami trzeba robić przerwy z okresem z poziomem "minimum" żeby korzenie mogły złapać trochę powietrza i dopiero dolewać. I uzupełniać tylko do poziomu optimum (maksimum tylko przed np. urlopem).
rack napisał/a:
od razu przestał puszczać liście

To te bananowce tak szybko reagują? :???: To w jakim tempie on puszcza te liście jak już po 2 dniach widać takie problemy?
Przyznaję, że nie znam bananowców - nigdy nie miałam - ale jeżeli jakoś drastycznie nie różnią się od innych roślin to chyba nie powinny aż tak zareagować na 2 dni w samej wodzie...

bachud 

Wysłany: 7 Sierpień 2007, 07:34   

Panie, Panowie - przypadkiem na hydroponice przeglądałam doniczki i są tam takie zestawy do stosowania na trochę innej zasadzie http://www.sklep.hydropon...echuza_tp_maxi/ - w opisie jest "schemat". Nawet ciekawe rozwiązanie. Ceny dosyć kosmiczne ale można by coś zrobić metodami Adama Słodowego (młodziaki - proszę zapytac rodziców kto to taki :lol: ) Mogłoby to być dobre do roślin, które wolą mniej wilgoci.

Aletheia 

Wysłany: 18 Sierpień 2007, 09:56   

A powiedzcie mi, moi drodzy, jak się ma hydroponika do storczyków? Osobiście chciałabym, ale na myśl, że mogłabym zepsuć sobie falka, to mnie przerażenie ogarnia.

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 18 Sierpień 2007, 10:06   

Aletheia napisał/a:
jak się ma hydroponika do storczyków

Bardzo dobrze :mrgreen:
Poszperaj w temacie phalenopsis albo storczyki, powinnaś znaleźć sporo informacji.

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

Aletheia 

Wysłany: 18 Sierpień 2007, 10:43   

Jey, właśnie jestem na 12 stronie o Falkach:) Ledwie patrzę na oczy (całonocna podróż), ale szukam wytrwale:)

Odpowiedz do tematu