Wysłany: 5 Kwiecień 2007, 20:07 Rosliny doniczkowe w czasie urlopu
Jak sobie radzicie w czasie urlopu?
Na dłuzsze wyjazdy musze zawsze kogos prosic by choc dwa razy przyszedł i podlał kwiaty.Jednak przyznaje nie lubie nikogo prosic i wolałabym znalezc sposob ktory pozwoli moim roslinom przetrwac.Znam sposob butelkowy i sznurkowy ale jakos nie wyobrazam sobie wciskania butelek w dosc przerosnieta ziemie.No i niezbyt to atrakcyjne.Wyjezdzam pod koniec kwietnia na tydzien.Słonce operuje juz dosc mocno,rosliny stojace na parapecie południowo-wschodnim musze podlewac co 3 dni.W tym wrazliwe na brak wody hibiskusy.Planuje na czas wyjazdu przestawic rosliny z parapetu na stół w pólcien,troszke przysłonic zasłony.Kupiłam tez gliniane stozki ze szklanymi kulami do napełniania woda.Sadze ze po podlaniu i napełnieniu stozkow rosliny tydzien przezyja.Ale roslin mam duzo a co tu kryc stozki sa drogie i nie wiem jak mam zabezpieczyc pozostale rosliny.O niektore sie nie martwie bo to hoje czy asparagus,one magazynuja wode,ale paprocie?Widziałam kiedys takie szklane kule ale o waskim stozku,takie cos bez problemu wbiłabym w bryłe korzeniowa,niestety stozki z terakoty sa grube a nie chce uszkodzic korzeni.Wie ktos gdzie takie cos mozna kupic?Albo jakies inne sposoby na zabezpieczenie roslin w czasie urlopu.Byłabym wdzieczna.
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
Ja tam z takiej kuli nie byłam zadowolona - rurka zapycha się ziemią... efekt jet taki, że kwiat suchy a w kulce stoi woda.
Mogę polecić systemy nawadniania balkonowego choćby Gardeny... chociaż w opcji ze sterownikiem może wypaśc dośc drogo (sam sterownik to ok 100 zl). Więcej w temacie o nawadnianiu
Ja bym chyba próbowała wstawić, zwłaszcza paprocie, do duzej miski z wodą.
sterowanie automatyczne odpada,nie stac mnie na nie,bałabym sie zalania.Te kule sie zapychaja? szkoda.Narazie poprzesadzałam niektore,to tez im pomoze.A jal sprawiaja sie saczki,ma ktos?
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe