Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ziołowe porządki ;)
Autor Wiadomość
Cynia 

Wysłany: 14 Lipiec 2007, 10:16   Ziołowe porządki ;)

Ostatnio w jednej z gazet znalazłam ciekawy artykuł o wykorzystaniu ziół w domowych porządkach. Przytocze najciekawsze pomysły :wink:
"Przykrą woń, której sprawcą są koty i psy, doskonale zneutralizują liście szałwi. Można je palić jak kadzidełko, lub wykorzystać do robienia suchych bukietów.
Do mycia przyborów toaletowych, np. kubeczków, pumeksów, szczoteczek warto użyć odkażajacego wywaru z rozmarynu. Podgrzewamy pod przykryciem dwie garści ziela zalanego 2 szklankami wody przez 10 - 20 min. Nie dopuszczamy do wrzenia. Wywar przecedzamy przez sitko.
By usunąc przykry zapach kapusty lub kalafiora, wystarczy rozgnieść pół łyżeczki nasion gorczycy, zalać zimną wodą i tą miksturą umyć naczynie. Zamiast płynu do mycia naczyń możemy stosować odwar ze skrzypu.
Fruwający amatorzy wełnianych ubrań i pierza nie lubią intensywnego zapachu lawendy, bylicy, mięty, wrotyczu, tymianku i cząbru"

Ziołowe recepty na domowe porządki, Poradnik domowy 2006, nr 1.

dziubeczek321 

Wysłany: 20 Lipiec 2007, 00:17   

i ktos to testował czy tylko tak sobie wymyślił bo mu się podobalo ?? ciekawa jestem czy to tak dobrze dziala jak piszą :)

ursulka 

Wysłany: 20 Lipiec 2007, 09:51   

Raid poszedl do szuflady. Zawiesilam w szafie male woreczki z liscmi miety. Zobaczymy, jak dziala :)

justi270

Wysłany: 20 Lipiec 2007, 10:11   

Ja wypróbowałam lawedę na fruwające szkodniki, działa polecam :wink:

dziubeczek321 

Wysłany: 20 Lipiec 2007, 22:32   

skoro tak działa chyba zacznę siac zioła :) bo jak narazie to mam tylko bazylię, miętę, tymianek i melisę

majart 

Wysłany: 6 Sierpień 2007, 16:55   

to swietny sposob, ostatnio kupiłam na allegro niebieska lawende z mikoryza, rosnie pięknie i przepedza mole i komary, a do tego pachnie prowansja :smile:

Odpowiedz do tematu