Wracając do arakuari to ja na moja się zdenerwowałam i jak zawsze sobie rosła w domku to teraz przesadziłam ją na zewnątrz bo mi zaczęły wszystkie gałązki lecieć. Juz ją wiatr zponiewierał, i jeszze żyje nie wiem czy przetrwa zimę ale jak jej się uda to bedzie dowód że jest rośliną mało wymagającą. naszczęście jak ta wyginie to pozostanie mi druga która nadal rośnie w domu.
Obydwie te arakuarie mialam ze sklepu, mają już po kilkanaście lat i jak dotąd nie mialam z nimi żadnych problemów.
_________________ życie jest piękne gdy żyć sie umi....
Jeśli ma za ciepło to właśnie wtedy gałęzie wyginają się do dołu i wygląda jak siedem nieszczęść ja też to przerabiałam.Jagna nie masz innego wyjścia jak trzymać w donicy i na zimę zabierać do domu a jeśli wyjdzie dachem no cóż,wtedy
Jolka, nie prowokuj
Jeśli chodzi o ścisłość to właśnie siedzę nad projektem mojego polskiego domu i...No dobra, przyznam się. Dom ma być na planie krzyża mniej więcej, ze schodami na środku - a schody na planie kwadratu, z miejscem w środku ok. 1,8x1,8m. To miejsce w środku jest wysokie, na jakieś 7m tak pi razy oko. Chciałam tam brzozę początkowo, albo buka, bo bardziej mi do wnętrz pasuje, ale... no kurcze, może być i araukaria A w dachu już mam taki patent wymyślony, żeby drzewo na zewnątrz wypuścić Problem polega tylko na tym, że w pewnym momencie takiego chochoła już nie będę w stanie wyprowadzić na taras, a jeszcze będzie za mały, żeby się wystawić na powietrze przez daszek... Więc chyba nie wypali jednak ten pomysł z araukarią Rodzime drzewo mogę od razu większe zasadzić i "obudować go domem, z araukarią tak nie da rady, niestety
inna jagna, czy taka araukaria ma na tyle ładny pień by go na parterze oglądać? Do takiego 'orazeryjnego' patentu chyba lepsze byłoby raczej drzewo w układzie pionowym niż takie 'rozrastające się na boki'.
Ja osobiście wolałabym .. nawet drzewko owocowe Pomarańczki kwitną w lutym...
Sama mam gruszę na tarasie...