Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Araukaria
Autor Wiadomość
dziubeczek321 

Wysłany: 19 Lipiec 2007, 23:53   

Wracając do arakuari to ja na moja się zdenerwowałam i jak zawsze sobie rosła w domku to teraz przesadziłam ją na zewnątrz bo mi zaczęły wszystkie gałązki lecieć. Juz ją wiatr zponiewierał, i jeszze żyje :) nie wiem czy przetrwa zimę ale jak jej się uda to bedzie dowód że jest rośliną mało wymagającą. naszczęście jak ta wyginie to pozostanie mi druga która nadal rośnie w domu.

Obydwie te arakuarie mialam ze sklepu, mają już po kilkanaście lat i jak dotąd nie mialam z nimi żadnych problemów.

1952.r 

Wysłany: 20 Lipiec 2007, 00:52   

Jeśli ma za ciepło to właśnie wtedy gałęzie wyginają się do dołu i wygląda jak siedem nieszczęść :razz: ja też to przerabiałam.Jagna nie masz innego wyjścia jak trzymać w donicy i na zimę zabierać do domu a jeśli wyjdzie dachem no cóż,wtedy :?: :?:

inna jagna 
Moderator

Wysłany: 21 Lipiec 2007, 01:55   

Jolka, nie prowokuj ;-)
Jeśli chodzi o ścisłość to właśnie siedzę nad projektem mojego polskiego domu i...No dobra, przyznam się. Dom ma być na planie krzyża mniej więcej, ze schodami na środku - a schody na planie kwadratu, z miejscem w środku ok. 1,8x1,8m. To miejsce w środku jest wysokie, na jakieś 7m tak pi razy oko. Chciałam tam brzozę początkowo, albo buka, bo bardziej mi do wnętrz pasuje, ale... no kurcze, może być i araukaria ;-) A w dachu już mam taki patent wymyślony, żeby drzewo na zewnątrz wypuścić ;-) Problem polega tylko na tym, że w pewnym momencie takiego chochoła już nie będę w stanie wyprowadzić na taras, a jeszcze będzie za mały, żeby się wystawić na powietrze przez daszek... Więc chyba nie wypali jednak ten pomysł z araukarią :-( Rodzime drzewo mogę od razu większe zasadzić i "obudować go domem, z araukarią tak nie da rady, niestety :-(

::: Najważniejsza z pogód, to pogoda ducha :::

dziubeczek321 

Wysłany: 21 Lipiec 2007, 11:03   

niezły pomysł z tym "drzewkiem" w domu :) chciała bym zobaczyć efekt końcowy

aiszo 
Moderator

Wysłany: 21 Lipiec 2007, 15:28   

:shock: :shock: :shock:

Lila2006 

Wysłany: 21 Lipiec 2007, 15:43   

Takie coś znalazłam o araucariach.
http://ogrody.agrosan.pl/piotr/araukaria.html

Z tego co tu piszą w Polsce na zewnątrz raczej nie przeżyją zimy :sad:

tellerka 
Moderator

Wysłany: 21 Lipiec 2007, 20:10   

inna jagna, czy taka araukaria ma na tyle ładny pień by go na parterze oglądać? Do takiego 'orazeryjnego' patentu chyba lepsze byłoby raczej drzewo w układzie pionowym niż takie 'rozrastające się na boki'.

Ja osobiście wolałabym .. nawet drzewko owocowe :) Pomarańczki kwitną w lutym...
Sama mam gruszę na tarasie... :roll:

pozdrawiam :)

Odpowiedz do tematu