Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości

Twoja wyszukiwarka
FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Brązowienie dojrzałych tuj :(
Autor Wiadomość
ontario_ab

Wysłany: 4 Czerwiec 2007, 08:14   

lej wode... radzę też zastosować substral interwencyjny - taki w saszetce,
wyślij jakąś fotkę

baszalotta 

Wysłany: 8 Czerwiec 2007, 22:28   

jutro coś pstryknę. Obawiam się, że jedna z nich już całkiem stracona. Ale jeszcze nie tracę do końca nadziei, bo tu i ówdzie pojawiają się młode zielone pędy... no nic, zobaczymy.

ontario_ab

Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 08:13   

te prawie stracone wykop, przytnij maxymalnie, wsadź do doniczki z torfem kwaśnym, piaskiem i korą i pobaw się w formowanie :)

stodek1 

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 14:31   

Witam Wysiałem 5000 nasionek thuji smaragd w kwietniu jak narazie pieknie rosna w paletach wysiewnych już wypikowane . Jak je zabezpieczyć na zime ?? , czy mogą zostać na polu w mini foliakach w których teraz mi rosną tzn takie niskie szklarenki zamykane od góry foliową ścianką dość duże bo 2 na 3 m czy wytrzymają mruz i suchą glebe w mroźne dni ?? Niestety nie mam warunków na trzymanie w domu jaka jest maksymalna ujemna temp. którą moga wytrzymać ?? przypominam ze chodzi o thuje wysiane w kwietniu z góry dzięki za każdą wypowiedź

Zoe 
Moderator

Wysłany: 15 Czerwiec 2007, 15:04   

Biorąc pod uwagę twoje miejsce zamieszkania to jestem pełna obaw.

Lepiej by było gdybyś przepikował je do doniczek. Wówczas można ziemię wyściółkować choćby kartonem, na to położyć(nie postawić a położyć bokiem) doniczki i całość okryć 2 warstwami agrowłókniny F-50.

Czynność tę wykonuje się tuż przed mrozami. Ziemia w doniczkach wilgotna. To znaczy ani mokra ani sucha.

stodek1 

Wysłany: 16 Czerwiec 2007, 06:39   

A jaka temp ujemna może im zaszkodzić ?? Czy jest to już -1 ?? Mama możliwośc wyniesienia wszystkiego na strych Trochę światła jest no ale tam jest suche powietrze a temperatura w zimie niższa o 10 stopni niż na polu . Co z tego jak by były mrozy -20 to i tak bede miał -12-10 mimo że do zimy jeszcze kawał czasu doradźcie co zrobić

stodek1 

Wysłany: 16 Czerwiec 2007, 06:43   

A jakimi preparatami opryskiwać takie młode thuje mimo iż mają ponad miesiąc rosną w góre strasznie szybko . Pytam bo na innych forach wiele osób pisało że po 3 miesiacach usuchają wszystkie ,jak to możliwe i dlaczego do tego dochodzi

ontario_ab

Wysłany: 18 Czerwiec 2007, 14:47   

Moje tuje doszły do siebie dzięki pomocy Zoe .... VIVA Zoe :)
Twoje porady wspomogłem substralem interwencyjnym i efektem są ładnie wybarwione krzaki
WIELKI DZIĘKI

stodek1 

Wysłany: 18 Czerwiec 2007, 17:35   

Pytanie do Zoe Czy wysiane sprzed 3 miesięcy thuje moge pryskać Topsinem M500 SC aby zapobiec grzybom i innym chorobom, czy może poleciła byś inny środek jeśli tak to jaki ?? Więc w paletach wysiewnych nie mają szans przezimować nawet jesli będą w zamykanym inspekcie , który nie uchroni przed mrozem ale ostrym wiatrem Acha w inspekcie podłoże wyścielone jest agrowłókniną plecioną (koloru czarnego) uzywana jest także pod kore na skalniaki a moze wysypać na nią jeszcze troty ???

Marynia 

Wysłany: 18 Czerwiec 2007, 21:27   

Dopóki nie zauważysz nic niepokojącego nie pryskaj.

Odpowiedz sobie sam - jeśli w pokoju jest bardzo zimno i ktoś postawi ci namiot to i tak porządnie zmarzniesz natomiast jeśli okryjesz się kołdrą to o zmarznięciu nie ma mowy.
Przestrzeń pod kołdrą ogrzejesz własnym ciałem i masz pełny komfort.

Tak samo dzieje się z roślinami. Jeśli ustawisz doniczki w inspekcie to temperatura i tak je dosięgnie. Tym bardziej, że będą stały na przesiąkliwej agrowłókninie, zamarznięte cząsteczki wody w zasięgu korzeni. Przychodzi trochę słońca wewnatrz podnosi się temp. Część wody rozmarza, z nastaniem wieczoru zamarza z powrotem. Myślisz, że takie naprzemienne kąpiele dobrze zrobia roślinkom?

Doniczki kładzie się z dwóch powodów pierwszy to łatwość okrycia, a drugi korzenie nie mają dostępu do wody z gleby. Przykrycie jakim jest adrowłoknina powoduje, że ściekanie, skraplanie się wody nie dochodzi do rośliny, która dzięki okryciu nie jest poddawana huśtawce temperaturowej bo powietrze pod okrywą nie nagrzewa się tak szybko. Dodatkowo konieczność przesadzania np. w końcu sierpnia we wrześniu spowoduje, że korzenie będą miały warstwę ziemi jako dodtkowe okrycie. Piszę konieczność bo jak sprawdzisz stan korzeni pod koniec lata będziews widział, że jest to konieczne.

Decyzja co zrobisz należy jednak do ciebie.

Odpowiedz do tematu