Nie znalazłam tematu o carnosie, może dlatego że jest najbardziej popularna i może nie warta takiej uwagi jak inne gatunki ale chciałabym dowiedzieć się więcej na jej temat. Podzielcie się waszymy doświadczeniami i zdjęciami
Mam problem z moją carnosą, kupiłam ją w miarę nie dawno, ale ona nic nie urosła od tego czasu. Ma stożek z takimi małutkimi listkami ale one stoją w miejscu i nie wyglądają najzdrowiej martwię się czy wszystko jest w porządku
witaj Ooo, ja także miałam podobny problem ,stała w miejscu ,i nic się nie działo , po przestawieniu gdzie indziej ,aż odżyła u mnie stoi teraz w kuchni ,jak byś poczytał-ła ,wstecz ,tam pisze na ten temat ,potrafi tak stać nawet kilka lat i nic nie rosnąć
_________________ "Kto czego nie doznał,nie zrozumie "... z Płocka,kłania się Basia
ja moja mlodziutka carnose niedawno przestawilam do innego pomieszczenia (w poprzednim rosla jak szalona) i to miejsce tez jej sie spodobalo bo rosla nadal. i niewiele ja podlewam - dopiero gdy ziemia jest sucha. z tym, ze moja hoja stoi na parapecie okna zachodniego. czytalam , ze ona i w cieniu bedzie rosla ale wtedy nie zakwitnie.
ooo a nie masz mozliwosci jej powiesic w poblizu okna albo przy samym oknie ?
poszukaj jej miejsce mozliwie najjasniejsze , z pewnoscia bedzie rosla. teraz moje hoje juz tak nie przyrastaja , wzrost wznowia na wiosne. a 2 mlode ukorzenione szczepki , ktore niedawno posadzilam tez stoja zupelnie w miejscu - mimo, ze stoja na oknie. licze na to , ze po zimie rusza ze wzrostem.
Ja bym jej jeszcze dała czas i poczekała z szukaniem nowego miejsca do wiosny - jeśli zacznie rosnąć, znaczy - wszystko w porządku, a jeśli nie - poszukasz nowego miejsca.
Nie jestem specem od hoi, ale większość roślin potrzebuje czasu, żeby się zaaklimatyzować, a każde przenosiny wiążą się ze stresem...
moja tez jest jeszcze mala , z tym ze ma jeden dluzszy ped . teraz nawet nowe listki sie nie wyksztalcaja a jeszcze niedawno szlo jej to piorunem . nie martw sie, bo twoja hoja wyglada zdrowo i ma sie dobrze powies ja lub postaw w mozliwie jasnym miejscu i zobaczysz, ze na wiosne ruszy ze wzrostem .
Zostawię ją tak gdzie jest i poczekam do wiosny, zobaczymy co z tego wyniknie
Wstawcie zdjęci Waszych hoi stojących na parapetach. Uzywacie dla nich drabinek ciekawi mnie jak wygladają bo nie moge sie zdecydowac czy moją kierunkować na wisząca czy pnącą