Hm sliczne ta bela i seduszkowata
I dzięki za wyjaśnienie Petra, miałam właśnie pytać co to jest ten pręcik z kuleczką u lakonusy
a teraz już wiem
I naprawdę z tego wyrosną kwiatuszki, byłabym wniebowzięta
można - choć przy niektórych trzeba mieć duże wyczucie, gdyż włókno kokosowe w głębszych warstwach długo utrzymuje wilgoć i nie wszystkim hojom to odpowiada. Niestety mamy taki klimat gdzie włókno wolno przesycha. Nie ma w domu wystarczającego ruchu powietrza i temperatury są ciut za niskie.
Bardzo dobrze na włókno reaguje hoja bella - zdecydowanie gorzej hoje grube czy mocno mechate jak kerii czy nummularoides które wymagają bardziej suchych warunków.
Do belli ja osobiście stosuję włókno zmieszane z dużą porcją perlitu.
Dobra jest mieszanka do innych hoi składająca się z podłoża storczykowego (drobniejszego) zmieszana pół na pół z ziemią do kaktusów i perlitem.
Dobra jest też mieszanka o której pisze Jacek na allegro, choć też nie do wszystkich hoi gdyż jednak niektóre lubią dodatek wapnia - np hoja kerii rośnie zdecydowanie lepiej jak doda się do podłoża troszkę pokruszonych muszelek.