Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hoja - część 4
Autor Wiadomość
_ula_64 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 15:56   

no, no ,no jak widzę nie tylko u mnie kolekcja się powiększa,masz śliczne te hoje,a na jakim oknie one się znajdują, hoja za11zł,to bardzo tanio,też myślę że to nie cornosa
Ula

natita 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 17:14   

Ooo napisał/a:
Mój nowy nabytek :mrgreen: za 11 zł :wink: czy ktoś może mi powiedzieć co to za hoja :?: czyżby carnosa :?: mam carnose ale troche inaczej wyglada i ma wiecej plamek na liściach

To carnosa. Wyprowadziłam kilka(dziesiąt) sadzonek z mojej starej carnosy - jedne mają okrągłe liście z większą ilością plamek a inne wyglądają dokładnie jak ta Twoja.

Madziarra 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 18:19   

Tak to na pewno carnosa :smile: Co do miejsca to stoja albo na południowych oknach, albo sa na półce obok południowego okna, więc słońca i światła mają dostatek :lol:

Ooo 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 19:03   

dziekuje za pomoc

Ooo 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 20:28   

czy dobrym miejscem dla carnosy będzie parapet okna zachodniego :?: czy ciepłe powietrze od kaloryfera nie będzie szkodliwe :?:

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 20:39   

Ciepłe powietrze od kaloryfera jest szkodliwe dla wszystkich z właścicielem kaloryfera włącznie :wink: .
Będziesz musiała coś wykombinować, żeby nie padła z przegrzania - najprościej zafundować jej osłonkę z dużym zapasem miejsca, nasypać keramzytu i polewać go wodą, tak żeby był wilgotny, ale żeby hoja miała suche nóżki.

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

Ooo 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 20:43   

A czy macie propozycje na jakieś ciekawe podpórki na pędy :?: bo ja jakoś kompletnie nie mam pomyslu

natita 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 20:46   

Są różne przeróżne drabinki, kratki, pałąki ... Popytaj w ogrodniczych, jest tego masa.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 20:49   

natita napisał/a:
jest tego masa

No masa to bym nie powiedziała... zwykle na plastikowych lub bambusowych drabinkach się kończy oferta...

Pozdrawiam :)

natita 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 21:29   

To widocznie mam to szczęście, że znam sklep, który jest dobrze w takie akcesoria zaopatrzony. W tamtym tygodniu widzialam siedem różnego rodzaju podpórek i nie mogłam się zdecydować którą wybrać.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi