Anamat - rozmawiałam wczoraj telefonicznie z "Dolnyśląsk". Przesyłka dotyczy 2 partii zakupionych hoi: pierwszych kupionych 7go września i tych ostatnich. Zgodzilam się na wysłanie ich łącznie. Paczka została wysłana wczoraj i idzie na warunkach szczegolnych. Mam nadzieję otrzymać ją do czwartku i to w dobrym stanie...
To teraz będę stawiać pytania
Pierwsze: czy mogę/powinnam przesadzić linearis, która jest obsypana pąkami? Pierwotnie nie miałam takiego zamiaru, ale ziemia, w której była kupiona, nie wygląda najlepiej...
Hoja w zasadzie ma się dobrze, pąki rosną, ale kilka listków jakby blednie... Powinnam się doszukiwać przyczyny w podłożu/pielęgnacji, czy też może to być reakcja na zmianę miejsca i warunków (kupiłam ją około dwa tygodnie temu)?
W kwiaciarni stała na półce, niektóre pędy zwisały, niektóre były ułożone obok doniczki. Pomieszczenie, w którym stała, było dosyć jasne, ale słońce nie padało bezpośrednio na roślinę - u mnie wisi w oknie, w którym ma trochę bezpośredniego słońca wczesnym rankiem. Delikwentka wisi bezpośrednio przy szybie.
Przypuszczam, że w kwiaciarni roślinka miała dość mokro, bo na powierzchni ziemi jest trochę mchu, a kilka pędów ( z tych, które leżały na półce), wypuściło korzonki - mimo to, kiedy ją kupowałam była w świetnej kondycji i miała już pąki...
No i teraz nie wiem - przesadzać? Nie przesadzać? Jeśli przesadzać, to do jakiej ziemi? I jak z nawożeniem?
Jak pisałam, roślina jest ogólnie w dobrej kondycji, bledną pojedyncze listki i nie jest ich dużo...
Jagna ten mech to chyba dlatego że w/g literatury ona kwitnie w okresie monsunu a wtedy pada codziennie czyli niby musi mieć mokro - ale u mnie to się nie sprawdziło.
Nie wiem czy jest ktoś w Polsce kto uprawia ją dłużej. Miałam koleżankę która miała ją z 4-5 lat - hoja miała już prawie 4metrowe pędy była podlewana raz w tygodniu ale nie przypominam sobie by mówiła mi coś o kontrolowaniu ziemi przed podlaniem - rosła ciągle w doniczce i podłożu z czasu zakupu - ale..
no właśnie ale w tym roku roślina jej jednak zaczęła podsychać.