Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hoja
Autor Wiadomość
zorka

Wysłany: 12 Marzec 2006, 16:59   Hoja

Jakie trzeba stworzyć warunki , aby hoja zakwitła ?

Gość

Wysłany: 12 Marzec 2006, 17:14   

jezseli jest to ta sama roslina co hoya to powinnas stosowac podlewanie jak podloze przeschnie, trzymac jasno ale chronic przed bezposrednim naslonecznieniem, wspomagaj nawozami o duzej zawartosci fosforu a malej azotu i potasu. te nawozy maja numeracje np 10-60-10 (azot/fosfor/potas)

Petra 

Wysłany: 22 Marzec 2006, 22:29   

Hoja ( o dużych liściach nie bella) wymaga wyraznego chłodnego okresu zimowego spoczynku. Podlewamy wtedy oszczędnie i nie nawozimy, nie przycinamy pędów gdyż hoje kwitną na pędach co najmniej 30 centymetrowych, przycięcie może spowodować brak kwitnienia lub jego znaczne opóznienie, z mojego doświadczenia wynika że hoja kwitnie lepiej jeżeli będzie wystawiona na słońce tak do godziny 12, delikatne pożółknięcie liści prorokuje kwitnienie.
Pozdrawiam Iwona

mirabelka_80

Wysłany: 30 Marzec 2006, 14:48   

dołącze tylko jeszcze jedno zdanie
nie lubi przestawiania

a napewno zajmuje jej dużo czasu zanim znowu polubi stać w nowym miejscu by nas ucieszyc swoimi kwiatami

do nowego mieszkania przeprowdzialam sie 4 lata temu i jeszcze mi nie zakwitla ale to troche przez zaniedbanie i moje czeste przestawianie mebli :)

MAGDA

Wysłany: 4 Kwiecień 2006, 21:26   

Z tego wynika że moja hoja to jakiś mutant.Ma swiatl.ciasną doniczkę'nie przestawiam jej'nawoze--inic!! Ma6 Lat i jeszcze nie kwitla.W dodatku tej zimy zrzucala liscie jak wariatka--na szceście na razie przestala--mam nadzieję ze pozbyła się już wzsystkich ""niechcianych""co może byc przyczyną jej szaleństwa??

Zoe 
Moderator

Wysłany: 4 Kwiecień 2006, 21:32   hoya

Nie doczytałaś.
Musi mieć okres spoczynku i obniżoną temperaturę.
Czy poprzedniego lata dokarmiałąś? Bo ten opad liści może sugerować głód.
I jeszcze jedno przycinałaś?

MAGDA

Wysłany: 4 Kwiecień 2006, 21:35   

Nigdy jej nie przycinałam..A co do nawozu to musze zapytać meżusia niby nawozil----przynajmniej cały czas mnie o tym zapewniał..Czyżby ktoś mnie zrobil w balona???
:twisted:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 4 Kwiecień 2006, 21:47   hoja

Twój mąż to też ogrodnik?
Może zasilał ale nie tym nawozem. Spróbój przypomnieć sobie nazwę.

MAGDA

Wysłany: 4 Kwiecień 2006, 22:03   

Mezus lubi tylko tzw .pokrzywki reszta dla niego to <<chwasty>Ja tez jestemz zamiłowania "ogrodniczką"" A podlewałnawozem o nazwie<<BIO FLORIN<<

Zoe 
Moderator

Wysłany: 4 Kwiecień 2006, 22:50   hoja

Jak masz butelkę to sprawdź na etykiecie ile % jest azotu, ile fosforu i ile potasu. W którym miesiącu zaczęłaś nawozić, a w którym miesiącu skończyłaś. Przeciętna tem. w zimie i jak często podlewałaś i jak często nawoziłaś.
To już będziemy wiedzieć dużo by pokusić się o przyczynę dlaczego nie kwitnie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi