Okazało się, że jedna z moich hoi to właśnie ten gatunek. Wisi na karniszu wschodniego okna, raczej w chłodzie. Roślina jest u mnie od 2 lat, nigdy nie kwitła- ba, nawet nigdy nie zawiazała paków kwiatowych. Jest naprawde dużą rośliną, śliczną ale ..... bez kwiatów. Wiosna chyba ją potnę troszkę, może to zainiciuje kwitnienie? Choć suma sumarum to ja rzadko ją nawożę a i o podlewaniu także zapominam. Może ktos ma jakieś doświadczenia w doprowadzeniu jej do kwitnienia?
pozdrawiam ciepło
Ewa
_________________ Trzeba przemienić w radość wszystko, czego odmawia nam szczęście
niestety często piszą że bez wychłodzenia zimą ta hoya nie chce kwitnąć - spróbuj ją postawić jak nie masz zimnego miejsca jak najbliżej szyby lub rozszczelniaj przy niej okno, teraz już wprowadzaj ją w spoczynek zimowy powoli ograniczając podlewanie do choćby i raz na 2-3 tygodnie a na wiosnę podlej nawozem z dużą zawartością fosforu w stosunku do azotu i potasu (mam nadzieję że nie pomyliłam literek chodzi mi o P w tym zlepku NPK)
Beatko, właśnie przeglądam dzisiejsze posty i muszę stwierdzić, że zdecydowanie się uaktywniłaś, wręcz szalejesz z kwiatami. Jeszcze trochę i będziesz miała dżunglę w domu . Kwiaty rzeczywiście piękne. Ale i wydatki na nie chyba miałaś niezłe? Niech się roślinki dobrze chowają. Może na wiosnę będziesz ich miała za dużo .
pozdrawiam
Beatko, właśnie przeglądam dzisiejsze posty i muszę stwierdzić, że zdecydowanie się uaktywniłaś, wręcz szalejesz z kwiatami. Jeszcze trochę i będziesz miała dżunglę w domu
Nie przesadzaj, hoje kupiłam na Allegro 18go września i do tego czasu niewiele o nich pisałam. Po pierwsze, bo dałam im troszkę czasu na aklimatyzację a po drugie, bo zaczytywałam się na Forum, w Fotosiku, itp... A dzisiaj była ich (hojątek) prezentacja...
agar napisał/a:
Kwiaty rzeczywiście piękne. Ale i wydatki na nie chyba miałaś niezłe?
Masz rację, spore wydatki. Po ok. 30 latach nałogowego palenia pare miesięcy temu rzuciłam palenie - są więc pieniążki na hojęta i akcesoria do nich.
agar napisał/a:
Niech się roślinki dobrze chowają. Może na wiosnę będziesz ich miała za dużo