Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Hoya pubicalyx
Autor Wiadomość
ewa123 

Wysłany: 21 Październik 2007, 20:16   

Okazało się, że jedna z moich hoi to właśnie ten gatunek. Wisi na karniszu wschodniego okna, raczej w chłodzie. Roślina jest u mnie od 2 lat, nigdy nie kwitła- ba, nawet nigdy nie zawiazała paków kwiatowych. Jest naprawde dużą rośliną, śliczną ale ..... bez kwiatów. Wiosna chyba ją potnę troszkę, może to zainiciuje kwitnienie? Choć suma sumarum to ja rzadko ją nawożę a i o podlewaniu także zapominam. Może ktos ma jakieś doświadczenia w doprowadzeniu jej do kwitnienia?
pozdrawiam ciepło
Ewa

probeta 

Wysłany: 21 Październik 2007, 20:35   

niestety często piszą że bez wychłodzenia zimą ta hoya nie chce kwitnąć - spróbuj ją postawić jak nie masz zimnego miejsca jak najbliżej szyby lub rozszczelniaj przy niej okno, teraz już wprowadzaj ją w spoczynek zimowy powoli ograniczając podlewanie do choćby i raz na 2-3 tygodnie a na wiosnę podlej nawozem z dużą zawartością fosforu w stosunku do azotu i potasu (mam nadzieję że nie pomyliłam literek chodzi mi o P w tym zlepku NPK)

Beata____2007 

Wysłany: 30 Październik 2007, 18:38   

Przedstawiam kolejną z hojątek zakupionych na allegro - h. pubicalyx:

Melduję, że się puszcza... :twisted: Co mnie cieszy... :mrgreen:

Tylko czas nie traci czasu...

agar 

Wysłany: 30 Październik 2007, 20:32   

Beatko, właśnie przeglądam dzisiejsze posty i muszę stwierdzić, że zdecydowanie się uaktywniłaś, wręcz szalejesz z kwiatami. Jeszcze trochę i będziesz miała dżunglę w domu :mrgreen: . Kwiaty rzeczywiście piękne. Ale i wydatki na nie chyba miałaś niezłe? Niech się roślinki dobrze chowają. Może na wiosnę będziesz ich miała za dużo :wink: .
pozdrawiam

Beata____2007 

Wysłany: 30 Październik 2007, 21:28   

agar napisał/a:
Beatko, właśnie przeglądam dzisiejsze posty i muszę stwierdzić, że zdecydowanie się uaktywniłaś, wręcz szalejesz z kwiatami. Jeszcze trochę i będziesz miała dżunglę w domu

Nie przesadzaj, hoje kupiłam na Allegro 18go września i do tego czasu niewiele o nich pisałam. Po pierwsze, bo dałam im troszkę czasu na aklimatyzację a po drugie, bo zaczytywałam się na Forum, w Fotosiku, itp... A dzisiaj była ich (hojątek) prezentacja... :mrgreen:
agar napisał/a:
Kwiaty rzeczywiście piękne. Ale i wydatki na nie chyba miałaś niezłe?
Masz rację, spore wydatki. Po ok. 30 latach nałogowego palenia pare miesięcy temu rzuciłam palenie - są więc pieniążki na hojęta i akcesoria do nich.
agar napisał/a:
Niech się roślinki dobrze chowają. Może na wiosnę będziesz ich miała za dużo :wink:

Dziękuję :mrgreen: i oczywiście, że tak... :twisted: :wink: :mrgreen:

Dora45_2 

Wysłany: 2 Listopad 2007, 21:46   

Beata____2007 napisał/a:
Po ok. 30 latach nałogowego palenia pare miesięcy temu rzuciłam palenie - są więc pieniążki na hojęta i akcesoria do nich.

To gratuluję!!! Tak 3maj! Ja rzuciłam palenie po 23 latach ale 8 lat temu. Miałybyśmy podobny staż :grin:

A to moje H. pibicalyx
Najpierw "zwykła"

Teraz 'Red Buttons'

i 'Silver Pink' od Paula Shirleya

która się PUSZCZA :twisted:

tellerka 
Moderator

Wysłany: 3 Listopad 2007, 22:43   

Dora, z duża przyjemnościa oglądam CAŁĄ Twoją kolekcję (mimo że nie we wszystkich tematach się wpisałam) :)

Pozdrawiam :)

Beata____2007 

Wysłany: 4 Listopad 2007, 17:29   

Dora45_2 napisał/a:
Miałybyśmy podobny staż.
A to moje H. pibicalyx
Najpierw "zwykła"
Teraz 'Red Buttons'
i 'Silver Pink' od Paula Shirleya która się PUSZCZA

Gratuluję kolekcji, piękna... :mrgreen: Jak ładnie, że 'Silver Pink' sie puszcza... :razz: No i gratuluję 8letniej abstynencji (też bym tak chciała :cry: )... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu