Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Maniek - mój ogródek cz 2
Autor Wiadomość
Maniek 

Wysłany: 3 Listopad 2007, 11:33   

Moment, zaraz odszukam w moim sprawdzonym źródle wiedzy :wink:

Edit: Sprawdziłem dla pewności raz jeszcze i tak, tnie się ją - hortensje drzewkowatą (nie mylić, broń Boże z ogrodową, bo tej sekatorem można zrobić tylko krzywdę!!). Hortensja drzewkowata zawiązuje pąki kwiatowe na gałązkach tegorocznych, dlatego trzeba zadbać, aby było ich jak najwięcej. W tym celu, wiosną, ścinamy wszystkie pędy 15-20 cm nad ziemią. Jeśli tego nie zrobimy kwiaty będą mniejsze i mniej liczne. Zawczasu trzeba zadbać o podpory, albo związać krzew sznurkiem (niezbyt mocno, tak, żeby miał wystarczającą ilość powietrza, bo duchota z kolei sprzyja rozwojowi chorób) przed całkowitym rozwinięciem kwiatów. Gałązki bez podpór uginają się pod ciężarem kwiatów aż do ziemi.

Babopielka 

Wysłany: 3 Listopad 2007, 18:09   

Wstawiłam fotkę moich hortensji u Monia68 ale jeszcze tu Ci pokażę czy chodzi o te :?: bo ja już nic nie wiem z tego ja swoich nie tnę i kwitną :roll:

Maniek 

Wysłany: 3 Listopad 2007, 18:34   

Tak hortensja drzewkowata będzie kwitnąć bez przycinania, jednak jeśli dokonamy tego, z deczka drastycznego, zabiegu kwiaty będą bardziej okazałe. Kwitnie ona na pędach jednorocznych (wypuszczonych od korzenia w danym roku).
U Ciebie to ta na drugim planie, z dużą ilością lekko różowych kwiatów.

Inaczej jest w przypadku hortensji ogrodowej. Tej nie tniemy! (nie licząc usuwania zaschniętych kwiatostanów). Róznica ta jest spowodowana tym, że ogrodowa hortensja kwitnie na pędach dwuletnich (np. w 2007 roku roślina wydaje mocny, sztywny nie kwitnący (w 2007 r) pęd od korzenia. Gdy nastaje wiosna 2008 r ten pęd (zakładając, że nie przemarzł i nie został ścięty) wypuszcza z pączków, rozmieszczonych parami na całej długości gałązki, pędy z kwiatostanami.
U Ciebie to ta na pierwszym planie z ciemnymi liśćmi i na trzecim planie, z jednym różowym kwiatkiem. Jeżeli te, widoczne na zdjęciu, pędy nie przemarzną, nie zostaną ścięte, ani późnowiosenny przymrozek nie zniszczy malutkich (widocznych już w tym okresie) kwiatostanów, to będziesz miała całą masę kwiatowych kul - czego Tobie i sobie serdzecznie życzę!

Jeśli coś nie jasno piszę, to proszę pytać.

Babopielka 

Wysłany: 3 Listopad 2007, 20:57   

Mam dwie drzewkowate ta na drugim planie ma cztery lata a ta na pierwszym rok , ta różowa z jednym kwiatem to ogrodowa ,a ta z ciemnymi liśćmi też chyba jakaś ogrodowa bo wybredna w kwitnieniu (ma małe kwiatki w tym roku aż jeden był :sad: )z lewej strony biała to bukietowa ona też kwitnie na nowych pędach i jest chyba najmniej wybredną hortensją do uprawy.Co do tego cięcia to troszkę mi szkoda tak ją obciąć nisko :sad: ale może na tej młodszej wypróbuję najpierw,bo ona niższa to i żal mniejszy :mrgreen: .Dziękuję Ci bardzo za tak wyczerpującą odpowiedż :grin:

Maniek 

Wysłany: 3 Listopad 2007, 21:24   

Babopielka napisał/a:
Dziękuję Ci bardzo za tak wyczerpującą odpowiedż :grin:

Proszę ! :grin:

Odpowiedz do tematu