Tellerko, zgadzam się z Tobą w kwestii hortensji, też je bardzo lubię I dlatego postanowiłam wiosną posadzić inne odmiany niż ogrodowa. Nie wiem dlaczego, ale ta kiepsko u mnie rośnie.
U mnie to w sumie są na równi z różanecznikami.... ale niestety mam tylko ogrodowe. Bardzo podoba mi się hortensja drzewkowata, bo jest pięć razy mniej kłopotliwa od ogrodowej, a urodą swoich białych kwiatów bez wątpienia jej dorównuje.
Wychodze z zalozenia , ze to pytanie bylo do mnie skierowane Tellerko.
Nie umiem dokladnie wytlumaczyc, dlaczego nie lubie tych kwiatow. Dziwne ale tak mam taki typ Studentki ok juz tlumacze, one zawsze beda mi sei z grobami kojarzyly, nie wiem czy tylko na slasku ale tam na 100% od dziecka widzialam zawsze studentki na grobach...
_________________ wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen
........gdy glowa pelna marzen........
prawda mało kłopotliwa nie przemarza i kwitnie obficie
Nic tylko polecać!
Przycinasz ją wiosną ? Słyszałem, że jak zrobi się to na wysokości ok. 15 cm , podsypie kompostem lub obornikiem to wtedy dopiero jest piękna! Radzę wypróbować
Co do hortensji i roz nie mam konkretnego wytlumaczenia, tak czasami bywa, ze sie jakiejs roslinki nie akceptuje, to samo mam np z fiolkami (choc mama i siostra hoduja je z wielkim entuzjazmem)
_________________ wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen
........gdy glowa pelna marzen........
Pierwsze słyszę...bo widzieć to już w ogóle nigdy!
Ja natomiast wszędzie na grobach widzę chryzantemy, a mimo to hoduję je w ogródku. Ale zależy co kto lubi.
Jak pisałam wcześniej, u mnie hortensja ogrodowa rośnie kiepsko - w sumie warunki ma odpowiednie, może jakiś taki dziwny egzemplarz mi się trafił. Wiosną posadzę inne odmiany, może będzie lepiej.
Chryzantemy uwielbiam Jesienią zawsze rozstawiam pełno doniczek w ogrodzie. Niestety, nie uprawiam w gruncie, bo nie chcę się stresować. Wystarczająco dużo już mi go dostarczają moje nieszczęsne astry, które od prawie czterech lat nie chcą kwitnąć Obawiam się, że z chryzantemami byłoby podobnie...