Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrodek Uli
Autor Wiadomość
Ela G.

Wysłany: 12 Lipiec 2007, 12:07   

To na drugiej fotce z wczoraj, co nie wiesz - to pelargonia angielska, podejrzewam, że albo drobnokwiatkowa, albo tak tylko wyszło na fotce :wink:

ursulka 

Wysłany: 12 Lipiec 2007, 12:32   

Dziekuje za podpowiedz :)

Tak to wygladalo dzisiaj rano. Kwiatki ma rzeczywiscie male. Jesli to jakas pelargonia to juz mam jakis kierunek mniej wiecej jak sie ta roslinka zajac :)

Ela G.

Wysłany: 12 Lipiec 2007, 12:41   

Na pewno pelargonia- taka miniaturki kwiatki.

Też miałam takie...

ursulka 

Wysłany: 12 Lipiec 2007, 12:47   

Ta sama ! Cudzik :)

tellerka 
Moderator

Wysłany: 12 Lipiec 2007, 13:00   

kasia napisał/a:
ja ci nie doradze ale musisz chyba sadzic tylko takie gatunki ktorym odpowiada sucha zasadowa ziemia.oszczedzisz sobie pracy,jakies naskalne gatunki,cos w stylu-niech rosnie samo-naturalnie-sadze nie mozesz sadzisz wszystkiego co popadnie bo dosyc ciezkie warunki sa u ciebie

Kasia ma świetą racje - książka o skalniakach (hehehe, po raz pierwszy skalniaki na prawdziwej skale!) i do dzieła. Jesli zrobisz kolorowe placki - kompozycyjnie może to fajnie wygladać.

Pozdrawiam i zyczę sukcesów, bedziesz naszą bohaterką :)

Pozdrawiam :)

Zoe 
Moderator

Wysłany: 12 Lipiec 2007, 14:04   

Z roślin jakie powinny u ciebie rosnąć to są gatunki na rabaty stepowe. Czyli z wyższych prerovskia, mikołajek, przegorzan, krwawnik, rozchodnik olbrzymi i każdy z pozostałych batunków rozchodnika (na skalnice nie licz bo to myląca nazwa)gipsówka. Z krzewów, kaliny, perukowiec podolski, rokitnik, czystek, suchodrzew, tamaryszek, i sporo gatunków typowo południowych.
Z bylin niższych dyptam, firletka kwiecista, floks szydlasty, gęsiówka, juka nitkowata , rogownica kutnerowata, smagliczka skalna, przetacznik siwy, szałwie, tymianek, zwciąg nadmorski(kolejna myląca nazwa), czyściec wełnisty. I bardzo wiele innych. Układając swoje kępki pamiętaj, że w słońcu południa rośliny szybciej przekiwtają więc musisz mieć sporo gatunków by wiecznie coś kwitło. Również musisz pamiętać, że w takiej konfiguracji w kępie powinno być każdego gatunku conajmniej 3-5 sztuk by tworzyły plamę barwną.

ursulka 

Wysłany: 13 Lipiec 2007, 08:52   

Dziekuje ogromnie, juz je sobie poogladalam w necie a teraz wyrusze na lowy nasionek :)
A jeszcze to u mnie kwitnie, bylo tu wczesniej niz ja:

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 13 Lipiec 2007, 12:04   

ursulka napisał/a:
cos... margaretki jakies

To mi wygląda na Osteospermum - nie zwija się czasem "do spania" jak słońce zajdzie ?
ursulka napisał/a:
Kwiatki ma rzeczywiscie male

To pelargonia wielkokwiatowa miniaturowa Angeleye odm. Randy.

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

ursulka 

Wysłany: 13 Lipiec 2007, 12:16   

Zwija sie ! A rozwija dopiero jak juz slonce przygrzeje. Oba tak robia, to biale i to sliwkowe.

ursulka 

Wysłany: 26 Lipiec 2007, 09:57   

no dobra, wiem ze to chwast... ale bardzo mi sie podoba :)

Odpowiedz do tematu