Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bachowe różne
Autor Wiadomość
bachud 

Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 06:28   

Doliczyłam się chyba 34 doniczek - bez maluchów które się dopiero ukorzeniają. Zadanie trochę utrudnione bo mieszkając chwilowo u teściów duże roślinne zamieszanie mamy...

tellerka 
Moderator

Wysłany: 11 Czerwiec 2007, 13:49   

No taaak, jestes usprawiedliwiona ;)
Ale pilnuj ich przy przeprowadzce na swoje a przy okazji zawsze możesz się 'pomylić' i zabrać więcej ;)

Pozdrawiam :)

bachud 

Wysłany: 26 Czerwiec 2007, 06:47   

Moja róża chińska kwitnie dalej i na dodatek w drugim kolorze! Widać są dwie sadzonki w jednej doniczce.
Do kremowej dołączyła w ten sposób czerwona złamana różem. Muszę jeszcze jakieś inne pełne zdobyć!

bachud 

Wysłany: 12 Lipiec 2007, 06:44   

A to do Tallerki - oto miniaturka dla Ciebie.
Razem z doniczką ma 20 cm., kwiaty szerokie na 5 cm. Na listku jest szramka ale generalnie chyba jest ok, puszcza nowy korzonek.
A ja będę dziś w Gdańsku i ponownie mam zamiar kupić dużego, normalnego. Ale z moim szczęściem robię juz chyba 3 podejście i kiszka...

kasia 

Wysłany: 12 Lipiec 2007, 07:41   

te roze sa półpełne,pełne sa prawie okragłe,sliczne sa :mrgreen:

bachud 

Wysłany: 12 Lipiec 2007, 08:02   

Pewnie masz rację - nie znam się a w porównaniu z tymi które mają najczęściej w obi to te wydawały mi się pełne... Ale i tak je lubię.
A skoro Kasiu tu już zajzałaś to jako specjalista pewnie wiesz - zapylić można probować dwie różne rośliny - nie kwiaty tej samej? Bo te śliczne złośliwce kwitną mi idealnie na przemian... A z ciekawości chciałam sprawdzić czy coś by z tego wyszło...

kasia 

Wysłany: 12 Lipiec 2007, 08:04   

wyszłoby ale nie polecam,chyba ze jestes cierpliwa,dojrzewanie nasion trwa ok 2,5 miesiaca a sadzonka zakwitnie po ok 2 lat czasem nawet dluzej. Ja sie w to bawie :cool:

bachud 

Wysłany: 12 Lipiec 2007, 08:14   

Nie liczę na to że miałabym tyle szczęścia żeby mi sie to udało ale kusi... Poza tym na razie dopiero zaczynam budować swój kolejny dom i i tak więcej miejsca na kwiatki będzie za jakiś czas. Wyobrażam sobie satysfakcję jaką daje samodzielne wyprodukowanie sadzonek od pyłku!
A powiedz - gdyby przypadkiem któreś zapykanie sie udało to poznam? Po przekwitnięciu coś będzie widać?

kasia 

Wysłany: 12 Lipiec 2007, 08:16   

Jezeli zapylisz to odpadnie sam kwiat bez owocni.Owocnia zostaje.Wiekszosc roslin bedzie wygladala jak rodzice ale moze sie zdarzyc jakis mieszaniec

tellerka 
Moderator

Wysłany: 12 Lipiec 2007, 08:16   

Dzięki Basiu, to nie takie znów miniaturki ;)

W Gdańsku to tylko OBI wchodzi w grę jesli chodzi o storczyki :roll: bo reszta... ech szkoda gadać. W Okazie sa jakieś ale taka cena, że chyba tylko ktoś zupełnie niezorientowany kupi.

Ze storczykami trzeba po prostu trafić na świeżą dostawę bo inaczej 'zamordują' je w sklepie.

Odezwę się na priv :)

Pozdrawiam i dziękuję :mrgreen:

Odpowiedz do tematu