Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Domowe rośliny Eli
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 10 Październik 2006, 09:13   

Elu piękne są twoje kwiaty.

Ela G.

Wysłany: 10 Październik 2006, 16:48   

Często będę miała dylemat, gdzie wkleić moje kwiaty- bo gdy są małe rosną na parapecie, ale gdy urosną w duże okazy to lądują latem na ogrodzie- co prawda w donicach, ale już od tej pory uważam je za ogrodowe. :wink: :D :D

Ela G.

Wysłany: 11 Październik 2006, 15:29   

fiołki afrykańskie

cissus- który właśnie się przyjął, już puszcza nowe listki

Ela G.

Wysłany: 11 Październik 2006, 15:35   

I następne zapytanie :

Kto wie jak przechować KUFLIKA przez zimę ?
W zeszłym roku zmarnowała mi się duża roślina bo ją dałam do piwnicy- mimo podlewania co jakiś czas zupełnie zaschła. A okaz był imponujący.

to moja roślinka a obok zdjęcie z opakowania

KaRo

Wysłany: 11 Październik 2006, 15:51   

Od IX do IV w jasnym,chłodnym pomieszczeniu,rzadko podlewaj,tak aby ziemia nie przeschła.
Może w tej piwnicy miał za ciemno,lub za mokro ,a może zimno+mokro ----musisz przypomniec sobie i teraz zmienić warunki jego zimowania.

Ela G.

Wysłany: 11 Październik 2006, 16:56   

Dzięki za radę- będę "chuchać i dmuchać " :D
Niektóre rośliny przechowują się bez kłopotów a inne mimo dozoru giną...

Sciskam Was wszystkich za porady w tym /i nie tylko :D / względzie jesteście super MOJA KWIATOWA RODZINKO !!! :D :D :D

Ela G.

Wysłany: 15 Październik 2006, 15:39   

Na naszych parapetach mozna znalezć nie tylko kwiatową arystokrację, ale również zwykłe /popularne/ wytrzymujące ekstremalne warunki roślinki.Już nieraz przekonałam się, że szczepka z zaniedbanej rośliny matecznej wyrosła na piękny okaz. teraz też mam na parapecie małe przedszkole z którego mam nadzieję wyprowadzić duże rośliny.

Ela G.

Wysłany: 17 Październik 2006, 17:43   

Dwie sadzonki Sundavilli zostały posadzone razem do większej doniczki teraz czekam aby się zagęściły na podporze. Stale wypuszcza nowe pędy, które po dojściu do szczytu podpory obcinam . Gdy się zagęści pozwolę jej pójść dalej- marzy mi się gęsty, dorodny krzaczek :D

Ela G.

Wysłany: 18 Październik 2006, 19:17   

Zauważyliście pewnie, że mam najwięcej kwiatków w kolorze czerwonym.Rzeczywiście najbardziej podobają mi się kwiaty w tym kolorze- najbardziej się rzucają w oczy.Jako, że potem lądują w miom ogrodzie latem- dobieram je tak by były widoczne dobrze na tle trawnika. :D

A tego hibiskusa kupiłam jako skarloną roślinkę. W domu w jednym sezonie urósł do takich rozmiarów, że musiał na lato wylądować w ogrodzie. Data na zdjęciu jest datą "przedruku cyfrówką ze starego zdjęcia... / a jest sprzed 3 lat/

Zoe 
Moderator

Wysłany: 19 Październik 2006, 14:51   

Widocznie masz rękę do kwiatów i wszystko ci urośnie. Powodzenia w dalszej uprawie.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi