Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kwiatki grrenuj czyli nowa forumowiczka się chwali tym co m
Autor Wiadomość
grrenuj 

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 09:09   Kwiatki grrenuj czyli nowa forumowiczka się chwali tym co m

oto moje roślinki, nawet dobrze nie wiem jak się nazywają ale jakoś sobie radzimy ;)
komentarze i nazwy tych zielonych mile widziane ...

pozdrawiam !!!

Joanna52 

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 09:24   

Widzę że zielistkom się podoba to miejsce na półce. To po, prawej kwitnie? wygląda na kliwię. Aha radzę beniaminowi dać palik. Ja też tego nie zrobiłam i zaczął krzywo rosnąć. Naprościłam go dopiero przy przesadzaniu.

grrenuj 

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 09:51   kliwia

Joanna52 napisał/a:
Widzę że zielistkom się podoba to miejsce na półce. To po, prawej kwitnie? wygląda na kliwię. Aha radzę beniaminowi dać palik. Ja też tego nie zrobiłam i zaczął krzywo rosnąć. Naprościłam go dopiero przy przesadzaniu.

witaj,
tak zielistki maja sie calkiem dobrze,duzo pedow wypuszczaja i wlasnie je rozsadzam ( na czuja to robie - to co sie oderwalo do wody i jak sie troche ukorzeni to do ziemi, dzialalo wczesniej )

tak to jest kliwia, dostalam w prezencie ale byla juz " uszkodzona", widocznie marna kwiaciarnia. ma jakies takie plamy, jak przepalenia, u mnie nie stoi w pelnym sloncu ale fakt ze tylko ja od roku podlewam ( kiedys eksperymentowalam z nawozami i mi wszystko pousychalo). planuje ja przesadzic do innej ziemi ale jeszcze poszukam do jakiej i kiedy to mozna? jestem jeszcze na urlopie i planowalam wszystkim kwiatkom powymieniac ziemie ( poczatek sierpnia jest na to moze nienajlepszy???? )

pozdrawiam serdecznie

mam urlop czyli jeszcze 4 dni przegladania forum ;)

kkasiaj 

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 10:22   

oj faktycznie ta Twoja kliwia jakaś licha :) Ale na pewno z pomocą dziewczyn z forum uda ci się ją szybko odratować. Ja najczęsciej staram sie aby moje kwiatki niczego nie dotykały listkami - wtedy też moga być podniszczone

1952.r 

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 10:23   Witaj.

Wydaje się że na pierwszym zdjęciu widzę rozchodnika,drugim eonium,trzecie skrzydłokwiat,natomiast na końcu to bambus, kliwia wydaje się albo bardzo zaniedbana albo to nie ona :cool:

tellerka 
Moderator

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 10:26   

To nie bambus tylko dracena 'bambusopodobna'... :cool:

grrenuj 

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 10:36   

tellerka napisał/a:
To nie bambus tylko dracena 'bambusopodobna'... :cool:

serio dracena? ale dracena korzenie tez ma mieć ciągle w wodzie? w tym kwiatku jest gąbka, delikatne białe/lekko pomarańczowe korzonki przerosły już ją na wylot i wygląda to tak:

Jarek

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 10:49   

Przepraszam, że się wtrącam ale czy to coś zwane kliwią ma na liściach ząbki, jeśli tak to roślina ta może okazać się pandanem.

tellerka 
Moderator

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 10:52   

grrenuj napisał/a:
ale dracena korzenie tez ma mieć ciągle w wodzie

Zrobiłaś jej uprawę hydroponiczną ;) nawoź chociaż czasem :mrgreen:

Pozdrawiam :)

Kfiatkowa 

Wysłany: 31 Lipiec 2007, 13:58   

mam pytanie jak nazywa się roślinka na pierwszym zdjęciu u greenuj? bo ja to mam. w kwiaciarni mowili ze to warkocze królewskie al takiej nazwy niema

Odpowiedz do tematu