Widzę że zielistkom się podoba to miejsce na półce. To po, prawej kwitnie? wygląda na kliwię. Aha radzę beniaminowi dać palik. Ja też tego nie zrobiłam i zaczął krzywo rosnąć. Naprościłam go dopiero przy przesadzaniu.
_________________ Dopiero przy końcu roboty można poznać, od czego trzeba było zacząć.
Widzę że zielistkom się podoba to miejsce na półce. To po, prawej kwitnie? wygląda na kliwię. Aha radzę beniaminowi dać palik. Ja też tego nie zrobiłam i zaczął krzywo rosnąć. Naprościłam go dopiero przy przesadzaniu.
witaj,
tak zielistki maja sie calkiem dobrze,duzo pedow wypuszczaja i wlasnie je rozsadzam ( na czuja to robie - to co sie oderwalo do wody i jak sie troche ukorzeni to do ziemi, dzialalo wczesniej )
tak to jest kliwia, dostalam w prezencie ale byla juz " uszkodzona", widocznie marna kwiaciarnia. ma jakies takie plamy, jak przepalenia, u mnie nie stoi w pelnym sloncu ale fakt ze tylko ja od roku podlewam ( kiedys eksperymentowalam z nawozami i mi wszystko pousychalo). planuje ja przesadzic do innej ziemi ale jeszcze poszukam do jakiej i kiedy to mozna? jestem jeszcze na urlopie i planowalam wszystkim kwiatkom powymieniac ziemie ( poczatek sierpnia jest na to moze nienajlepszy???? )
oj faktycznie ta Twoja kliwia jakaś licha Ale na pewno z pomocą dziewczyn z forum uda ci się ją szybko odratować. Ja najczęsciej staram sie aby moje kwiatki niczego nie dotykały listkami - wtedy też moga być podniszczone
Wydaje się że na pierwszym zdjęciu widzę rozchodnika,drugim eonium,trzecie skrzydłokwiat,natomiast na końcu to bambus, kliwia wydaje się albo bardzo zaniedbana albo to nie ona
serio dracena? ale dracena korzenie tez ma mieć ciągle w wodzie? w tym kwiatku jest gąbka, delikatne białe/lekko pomarańczowe korzonki przerosły już ją na wylot i wygląda to tak: