i chyba mnie ,ten fioletowy to nawet się zgodzę ale mam zielony i ma cebulki podobne do malutkiej rzodkwi ,wykopałam ,ja chyba mam ogrodowy szczawik ,sorry
_________________ "Kto czego nie doznał,nie zrozumie "... z Płocka,kłania się Basia
co do kupna ,kupiłam w tamtym tygodniu ,w ogrodniczym nową odmianę ogrodową szczawika, adenophylla,do nasadzenia w gruncie teraz na zimę ,powiedziała że nie wykopuje się ,a ja swoje wykopywałam gruntowe ,juz głupia jestem
_________________ "Kto czego nie doznał,nie zrozumie "... z Płocka,kłania się Basia
Myślę(chociaż ogrodu nie posiadam),że pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej,a także z Afryki-szczawiki w naszym klimacie nie mają użych szans przezycia zima.Można je sadzić na rabacie ,ale większośc gatunków trzeba jednak na zimę zabierać do pomieszczenia.O!-tylko niektóre mogą pozostać na stałe w ogrodzie:
chilijski,dziewięciolistkowy i zajęczy.
To z moich notatek bo kiedyś trafiłam na pasjonatkę szczawików i przeprowadziłam dokładny wywiad pisemny-zauroczona delikatnymi kolorami i kwitnieniem tych roślinek.Poza tym z tymi roślinkami jest ciągle zajęcie takie absorbujące i śliczne kwiatki.Poczytaj co kupiłas bo na ulotce powinno być chociaż narysowane czyli graficzna info.
Jagódka ,w centrum ogrodniczym ,miała w kartonie ,nazwę spisałam a mnie dała 1 cebulkę ,bo tyle chciałam ,to nie było w odzielnych opakowaniach ,pojadę na działkę i wyjmę z ziemi zaznaczyłam miejce ,serdecznie dziękuje ,wolę dmuchać na zimne
Jak nie mamy 100% pewności to najlepiej chodowac szczawik w doniczce bo przecież w każdej chwili można doniczkę z roślinką zadołowac w wybranym miejscu na rabacie-w okresie wzrostu a potem wyjąc bez szkody i obaw,że n.p. nieprzewidziany przymrozek skrzywdzi ją.
Już to krety spiżarnie zaczynają zapełniać i zacznie się wyścig kto szybszy-działkowiec czy kreciki z myszeniami! Cebulki szczawików są jadalne tylko nie wiem których.
_________________ pozdrawiamy Jagoda i Miki
PuchaczBeyonce [Usunięty]
Wysłany: 16 Wrzesień 2007, 19:00
piekny ten philodendron i aloes tez fajny i inne kaktuski i sukulenty rowniez