Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Moje roślinki :) Ewalukas
Autor Wiadomość
ewalukas 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 11:55   

Ja go dostałam, on ma cebulki, więc pewnie można kupić cebulki. Szybko się rozrasta. Niedługo szczawiki będą "zimowały", więc parę cebulek będę mogła Ci wysłać, ale to pewnie za jakieś 2 miesiące pewnie :roll:

ewalukas 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 13:27   

Fitonia od Ani, dziękuję :cool: Na razie siedzi w ziemi, ale mam zamiar kupić żel i wsadzić ją w żelu w szklanej kuli :mrgreen:

Cytryna w całej okazałości :grin: Musiałam ją zdjąć z parapetu, bo się za ciasno tam zrobiło. Postawiłam przy palmie i skrzydłokwiacie, mam nadzieję, że będzie jej tam dobrze

I szczawik w całej okazałości, to właśnie on przegonił cytrynę :wink:

Kolumnea - jak gdzieś kiedyś już pisałam, ukorzeniła się kilkucentymetrowa gałązka, tu już ma dwie nowe gałązeczki i widzę, że będzie trzecia :cool:

ewalukas 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 17:47   

Zakupiłam w Lidlu roślinkę,pisało difenbachia i były dwa rodzaje. Ja wzięłam taką

i była jeszcze taka jakby nakrapiana. Mi to jakoś przypomina aglaonemę :roll: no ale to można pomylić :razz:

I oczywiście, że nie miałam gdzie postawić :lol: Więc powędrowała do roślinki i tym sposobem utworzył mi się kącik :mrgreen:

Dolliania 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 18:02   

To jest diffenbachia. Ja mam taką nakrapianą własnie. Bardzo wdzięczna roślina, szybko rosnie, nie jest wymagająca, trzeba tylko uważać na mocno trujący sok, jaki zawiera. Można się nim poparzyć. Uważaj zatem na psa i na dzieciątko - żeby któremuś nie wpadło do głowy obrywać listki :wink: Niekaleczona, nieuszkodzona diffenbachia absolutnie nie jest trująca, niczego nie wydziela do atmosfery i nie powoduje złego samopoczucia. Ja poluję dokładnie na taką jak ty masz - bardzo mi się ona podoba. Diffenbachia lubi światło - moja stale obraca się w kierunku okna. Udany zakup.
I jeszcze zapytam - DZISIAJ kupiłaś w tym Lidlu ową diffenbachię??? Hmm, chyba się przejadę :D

ewalukas 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 18:06   

Oj Aniu, szkoda że nie wstawiłam zdjęcia zanim przesadziłam, bo mogłam oddzielić kawałek :???:
Co do trujących właściwości- mam to na uwadze :wink: U mojej mamy rośnie prawie 2-metrowa :mrgreen: Chciałabym się takiej doczekać...A i ma w sumie nie ma za dużo światła, bo stoi w północnym pokoju, a rośnie jak szalona....

Hm...muszę jej zmienić miejsce :roll:

Dolliania 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 18:17   

U mnie przez wiele miesięcy też miała mało światła i też w sumie rosła. Ale naprawdę "wybuchła", gdy postawiłam ją w jasnej sypialni. To chyba roślina, która rosnie "wszędzie" :wink: U mojej mamy stoi na strasznie nasłonecznionym parapecie południowo - zachodnim i też nic jej nie szkodzi.
A z tym kawałkiem - bardzo Ci Ewuniu dziękuję, ale szkoda byłoby Twej fatygi. Ta roślinka często bywa w Lidlu czy innym markecie. Ostatnio widziałam piękne w OBI (żałuję, że nie kupiłam). Na pewno kiedyś się na nią natknę. Pojechałabym teraz, ale mąż spi i żal mi go budzić. :roll: No nic, na pewno jeszcze taką znajdę. Niech Ci zdrowo rosnie. :mrgreen: :mrgreen:

ewalukas 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 18:21   

Nie dziękuję :wink:
W Lidlu kupiłam za 6,50 :twisted:
A i przestawiłam jednak :roll: Faktycznie to nie pomyślałam :razz: Julka się nie czepi, ale psiak mógłby. Stoi sobie w południowo-zachodnim pokoju na ławie :mrgreen:

Dolliania 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 18:23   

Ehhh, kusicielka... Jak mąż wstanie w przeciągu godziny, to daję słowo, że się wybiorę.
No ależ mam ochotę go obudzić... Tylko, że się dziś fest napracował i naprawdę mi żal :roll: :roll:

ewalukas 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 18:25   

a dodam, że mało kiedy w takim świetnym stanie są tam roślinki :cool: i u nas są fiołeczki po 3 zł z groszami, ale po 1. ja nie lubię fiołków, a po 2. koszmarny stan :???: a i po 4,90 jakieś iglaki :twisted:

Dolliania 

Wysłany: 20 Sierpień 2007, 18:28   

Jestem bardzo miła z natury i wcale a wcale nie napiszę Ci, żeś mała Zołza :mrgreen: :mrgreen: Własnie wczytuje mi się strona Lidla, żebym mogła sprawdzić, do której otwarte... :cool: Jak nie wytrzymam i obudzę małżona, to mu powiem, że to przez tę panią, co z taką uwagą pakował dla niej roślinki do wysłania... :lol: :lol:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi