Ja go dostałam, on ma cebulki, więc pewnie można kupić cebulki. Szybko się rozrasta. Niedługo szczawiki będą "zimowały", więc parę cebulek będę mogła Ci wysłać, ale to pewnie za jakieś 2 miesiące pewnie
Fitonia od Ani, dziękuję Na razie siedzi w ziemi, ale mam zamiar kupić żel i wsadzić ją w żelu w szklanej kuli
Cytryna w całej okazałości Musiałam ją zdjąć z parapetu, bo się za ciasno tam zrobiło. Postawiłam przy palmie i skrzydłokwiacie, mam nadzieję, że będzie jej tam dobrze
I szczawik w całej okazałości, to właśnie on przegonił cytrynę
Kolumnea - jak gdzieś kiedyś już pisałam, ukorzeniła się kilkucentymetrowa gałązka, tu już ma dwie nowe gałązeczki i widzę, że będzie trzecia
To jest diffenbachia. Ja mam taką nakrapianą własnie. Bardzo wdzięczna roślina, szybko rosnie, nie jest wymagająca, trzeba tylko uważać na mocno trujący sok, jaki zawiera. Można się nim poparzyć. Uważaj zatem na psa i na dzieciątko - żeby któremuś nie wpadło do głowy obrywać listki Niekaleczona, nieuszkodzona diffenbachia absolutnie nie jest trująca, niczego nie wydziela do atmosfery i nie powoduje złego samopoczucia. Ja poluję dokładnie na taką jak ty masz - bardzo mi się ona podoba. Diffenbachia lubi światło - moja stale obraca się w kierunku okna. Udany zakup.
I jeszcze zapytam - DZISIAJ kupiłaś w tym Lidlu ową diffenbachię??? Hmm, chyba się przejadę
_________________ Jestem tylko lisem, podobnym do tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie...
http://picasaweb.google.pl/Szarania/Kotek
Pozdrawiam.
Oj Aniu, szkoda że nie wstawiłam zdjęcia zanim przesadziłam, bo mogłam oddzielić kawałek
Co do trujących właściwości- mam to na uwadze U mojej mamy rośnie prawie 2-metrowa Chciałabym się takiej doczekać...A i ma w sumie nie ma za dużo światła, bo stoi w północnym pokoju, a rośnie jak szalona....
U mnie przez wiele miesięcy też miała mało światła i też w sumie rosła. Ale naprawdę "wybuchła", gdy postawiłam ją w jasnej sypialni. To chyba roślina, która rosnie "wszędzie" U mojej mamy stoi na strasznie nasłonecznionym parapecie południowo - zachodnim i też nic jej nie szkodzi.
A z tym kawałkiem - bardzo Ci Ewuniu dziękuję, ale szkoda byłoby Twej fatygi. Ta roślinka często bywa w Lidlu czy innym markecie. Ostatnio widziałam piękne w OBI (żałuję, że nie kupiłam). Na pewno kiedyś się na nią natknę. Pojechałabym teraz, ale mąż spi i żal mi go budzić. No nic, na pewno jeszcze taką znajdę. Niech Ci zdrowo rosnie.
_________________ Jestem tylko lisem, podobnym do tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie...
Pozdrawiam.
Nie dziękuję
W Lidlu kupiłam za 6,50
A i przestawiłam jednak Faktycznie to nie pomyślałam Julka się nie czepi, ale psiak mógłby. Stoi sobie w południowo-zachodnim pokoju na ławie
Ehhh, kusicielka... Jak mąż wstanie w przeciągu godziny, to daję słowo, że się wybiorę.
No ależ mam ochotę go obudzić... Tylko, że się dziś fest napracował i naprawdę mi żal
Pozdrawiam.
a dodam, że mało kiedy w takim świetnym stanie są tam roślinki i u nas są fiołeczki po 3 zł z groszami, ale po 1. ja nie lubię fiołków, a po 2. koszmarny stan a i po 4,90 jakieś iglaki
Jestem bardzo miła z natury i wcale a wcale nie napiszę Ci, żeś mała Zołza Własnie wczytuje mi się strona Lidla, żebym mogła sprawdzić, do której otwarte... Jak nie wytrzymam i obudzę małżona, to mu powiem, że to przez tę panią, co z taką uwagą pakował dla niej roślinki do wysłania...
Pozdrawiam.