Jeśli ten grubosz w białej osłonce ma liście plamiste to prawdopodobnie masz odmianę 'Justus Corderoy'.
zoe nie jestem pewna czy te szczypka z piatego zdjęcia jest tym samym co te na pierwszym ,nie moge sobie przypomniec roslinki dorosłej od której je oddzielilam ale chyba nie wygladala tak jak te na 5 one maja plamki ale sa plaskie a ten na 5 ma wypukle kuleczki
tu prosiłabym o pomoc w rozpoznaniu tej rośliny . Kupiłam na allegro nasiona miesznka pieknych powojników tylko jak patrze na inne powojniki to wogóle mi to nie przypomina powojnika liście ma wielkosci dłoni niektóre łodygi sa już wysokie na ok 1,2 m sztywne bardzo i grube .... Co to takiego ????
beniamin .... rok temu był baaardzo gesty na jesien zaczol sie sypac ze codziennie zbierałam 2 szufelki lisci powoli odrasta ... ale nie wyglada za dobrze
tylko że ja .... odkryłam u niego dzdżownice w ziemi i najpierw wyciagnęłam go żeby je powyciagać a teraz drugi raz żeby wymienić mu ziemię na nową i już całkowicie opadly mu liscie wiec go przyciełam żeby sie wzmocnił
Na pewno odbije, ja wyciągnęłam koleżance beniamina z kosza na śmieci. Nie miał w ogóle liści tylko malutkie oznaki życia a dzisiaj wygląda bardzo okazale.
Masz wspaniałe kwiaty i pięknie urządzone mieszkanie. Pocieszyłaś mnie stwierdzeniem, że dawniej "kaktusy zasuszałaś". Może i dla mnie jest nadzieja. Marzy mi się taka dżungla, ale jeszcze mnóstwo muszę się nauczyć o kwiatach.