Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Shagrat - moje roślinki
Autor Wiadomość
Shagrat 

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 14:55   Shagrat - moje roślinki

Oto moje roślinki, jako że kolekcja ma pół roku, chwalę się też kiełkami, które w przyszłości wyrosną, mam nadzieję, na całkiem ładne okazy :razz:

Liczi chińskie wyhodowane z pestek

Kiełki papai, również wysianej z pestek (jest tego o wiele więcej, chyba założę las :cool: )

Albicja, wysiana tydzień temu (przez zachętę z forum :twisted: ). Obok fotka, jak ma wyglądać dorosła.

Tacca chantrieri. Obok kwiatek z dorosłego okazu.

Moja strelicja. Jak zakwitnie, będzie pomarańczowa.

Muchołówka. Teraz jest mniejsza, przeżyła akcję ratunkową (człowiek na początku nie wiedział, że absolutnie nie nawozimy, kranówka = śmierć, a ziemia to tylko torf, najlepiej sphagnum)

Kiełek passiflory. Może kiedyś zakwitnie tak, jak na zdjęciu obok.

Moje osiągnięcie - puya berteroniana z nasion. Gdy już będzie duża, każdy będzie mi zazdrościł :cool:

Pierwsza oficjalna roślina w kolekcji, czyli mimoza. Jeszcze nie kwitła, ale ma tylko parę miesięcy.

Mam jeszcze roczne palemki daktylowe, kiełkuje mi paulownia, rosną małe golden eggs (już na pewno nie zdążą przed zimą zakwitnąć, więc będę się musiał bawić w owada :P ). To na razie tyle, jeśli chodzi o moje roślinki :mrgreen: No, posiałem jeszcze rosiczkę przylądową i czekam...

tellerka 
Moderator

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 15:05   

Ty, a na halę (ogród botaniczny) zacząłeś już zbierać?
Ja mam w domu baobaba i coś na kształt akacji o rozłożystych liściach... i praktycznie nie wiem co z nimi zrobić. Trochę żałuję żę tak daleko mieszkasz ;)

Pozdrawiam :)

aiszo 
Moderator

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 15:28   

No, masz oryginalne roślinki! Nie jakieś tam zielistki, czy grubosze. Gratuluję :mrgreen: .

Shagrat 

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 15:41   

tellerka napisał/a:
Ty, a na halę (ogród botaniczny) zacząłeś już zbierać?

właśnie zaczynam :wink:

tellerka napisał/a:
Ja mam w domu baobaba i coś na kształt akacji o rozłożystych liściach... i praktycznie nie wiem co z nimi zrobić. Trochę żałuję żę tak daleko mieszkasz ;)

heh, nad baobabem też myślałem :cool: no ale co za dużo, to nie zdrowo (podobno) :P na razie poluję na mniejsze roślinki, białą taccę i efektownie kwitnące aroidy

a to coś na kształt akacji to pewnie albicja, rośnie o wiele większa niż mimoza, ma listki akacjowe i takie same kolce

tellerka napisał/a:
No, masz oryginalne roślinki! Nie jakieś tam zielistki, czy grubosze. Gratuluję :mrgreen: .

To wszystko przez mamę, męczyła mnie, żebym jej pokazał rośliny na allegro, bo chciała nasiona trawy pampasowej. No i teraz ma :twisted:

Teśka 

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 15:47   

tellerka napisał/a:
Trochę żałuję żę tak daleko mieszkasz ;)
- wg mnie 99% forumowiczów jest z południa kraju :shock: :shock: I weź tu się wymieniaj :shock: :wink:

tellerka 
Moderator

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 15:49   

No cóż, ja ci zostaję... a u mnie już miejsca jak na lekarstwo dopóki żaluzji się w gościnnym nie dorobię. A to 'paląca', w sensie dosłownym, sprawa się zrobiła...

Pozdrawiam :)

BarbaraWo 

Wysłany: 26 Sierpień 2007, 16:11   

:smile: Trzymam kciuki za twoje przedszkole, mam nadzieję że nam pokażesz co z tego wyrosło...ja mam tylko awokado i ciekawa jestem jak duże mi się uda wyhodować.

Shagrat 

Wysłany: 29 Sierpień 2007, 20:23   

Uff, jak tylko kurier się spisze, moja kolekcja się powiększy o:

Dzbaneczniki:
Nepenthes sanguinea
Nepenthes x 'Ventrata'
Nepenthes hookeriana

Kapturnice:
Sarracenia x 'Juthatip Soper'
Sarracenia purpurea ssp. venosa

Tłustosze:
Pinguicula cyclosecta
Pinguicula 'Tina'
Pinguicula x 'Weser'

Zdjęcia są od Nepenti, nieco podrasowane, no ale na żywo te roślinki też robią wrażenie. Może, jeśli uda mi się je odchować, połaszę się następnym razem na heliamforę :twisted: , tylko że to i spory kłopot, i wydatek.

Joanna52 

Wysłany: 29 Sierpień 2007, 21:14   

NO ,no no, jestem pod wrażeniem :shock: , dla tych owadożernych kupujesz robale na muchy? W jaki sposób je dokarmiasz? może się mówi- żywisz?

Shagrat 

Wysłany: 29 Sierpień 2007, 21:38   

Joanna52 napisał/a:
dla tych owadożernych kupujesz robale na muchy? W jaki sposób je dokarmiasz? może się mówi- żywisz?

nie, owadożerne (a właściwie mięsożerne) to zwykłe roślinki, nie trzeba ich dokarmiać niczym. jeśli nie mają owadów, wystarcza im fotosynteza. no ale ja trzymam moją muchołówkę na balkonie, gdzie żyjątek ma pod dostatkiem. poza tym zawsze w pomieszczeniu znajdą się jakieś muszki owocówki, komary czy inne podobne.

ogólnie ludzie są bardzo nieufni co do takich roślinek, a one ani nie śmierdzą, ani nie zjedzą nikomu ręki ani nogi :P tylko trzeba im zapewnić sensowne warunki, ja akurat zamówiłem gatunki, które można bez wielkich wysiłków trzymać w domu bez doświetlań czy innych zabiegów. no a poza tym są b. ładne: http://www.plantarara.com...s/nepenthes.htm , np. te:

Odpowiedz do tematu