Mnie się podobają beniaminki- mam nadzieję, że moja młoda roślinka też tak będzie wyglądała za jakiś czas.
Jestem też miłośniczką lipki pokojowej-abutillonu
Pozdrawiam
ja słyszałam ze lipka pokojowa to sparmania afrykanska,wielkie liscie w ksztalcie lisci lipy,te na zdjeciahc tu to kloniki-czyli abutilion
mialam kilka kolorow zostawilam u mamy w domu bo siegnely prawie sufitu
piekne kwiaty na zdjeciach zadbane i w dobrej kondycji,gratuluje
_________________ gefaehrlich
Beeilen wir uns die menschen zu lieben,,,dir zu liebe
biję się głęboko w piersi- tak pomyliłam w pośpiechu nazwy. Oczywiście, że mam kloniki pokojowe- przepraszam za próbę wprowadzenia w błąd.
Na przyszłość będę bardziej uważna
no właśnie tak apropo tego mojego klonika mam go już kilka lat (tzn ten na zdjęciu to już któryś tam z kolei potomek, jak go dostałam to też powiedziano mi, że to lipka pokojowa, a z racji, że przez te wszystkie lata nie zakwitnął sama byłam przekonana, że to co mam to właśnie lipka. W tym roku zrobił mi niespodziankę i po raz pierwszy pokazały się kwiaty (właściwie to nawet z mojego lenistwa, bo jak przesadzałam go latem to nie chciało mi się go znowu wnosić do domu i całe lato stał na dworze). No i jak zobaczyłam te kwiaty i popatrzyłam do książki jak wyglądają kwiaty lipki to wiedziałam, że któryś raz z kolei ktoś wprowadził mnie w błąd co do nazwy rośliny...
To prawda, że się kogoś wprowadza w błąd, ale to nie specjalnie- myśli się o właściwym kwiatku, ale nazwa się "ześlizgnie z języka" - i masz babo placek poooszło błędnie. Dobrze że tu "prostujecie ścieżki"
takie peperomie mam w sumie 4, chociaż bywało więcej zawsze jak je obcinam jest mi szkoda wyrzucać te obcięte pędy i takim sposobem wszyscy moi znajomi mają już swoje roślinki