Irenko ponieważ te kolory są przekłamane napisz proszę jak wyglądają te plamy naprawdę.
Frezja raczej nie choruje na rdzę, bardziej na plamistość obwódkową lub żółtą plamistość. Czasem brunatne plamy są oznaką szarej pleśni, która z uwagi na zbyt suche (jak dla niej) powietrze nie wytwarza pylącej pleśni.
Faktycznie może to być szara pleśń. Są to brunatne przebarwienia i na obrzeżach liści i w środkowej części, plamy są podłużne, zlewające się. Przy dotyku sprawiają wrażenie wilgotnych.
Zoe, pytałaś mnie kiedyś czy szachownica Michajłowskiego wytwarza nasiona. Szachownice przekwitły i mają torebki nasienne. Jeśli jesteś zainteresowana, to po dojrzeniu nasion mogę Ci wysłać.
Etna - niczym się nie przejmuj - moja mama wsadziła 25 cebulek do jednej doniczki (tzn. wsadziła 10, ale były tam też młode jednoroczne, których nie zauważyła) i teraz mam gęstą kępkę w doniczce a i tak połowa z nich ma pąki kwiatowe Wiadomo, że gdyby wiedziała o tych młodych, to by tego nie zrobiła. Ale naprawdę nic im się nie dzieje Na przyszłość posadzisz rzadziej. A tym razem jakoś przeżyją