Chciałabym dodać, że również tulipany i żonkile sadzę w koszyczkach, gdy przekwitną wykopuje i do jesieni przetrzymuje w tych koszyczkach. Jesienią wyjmuję, dzielę i znowu do koszyczka i do ziemi. Dzięki temu mam miejsce na inne kwiaty, np. w tym roku posadziłam tam canny.
Koszyczki to bardzo dobre zabezpieczenie cebulek przed nornicami ale jak czytam
pozwalają lepiej gospodarować miejscem w ogrodzie.Szkoda,że tylko na niewielką skalę
i w uprawie na kwiaty.W uprawie na większą skalę i na cebulki są zbyt kosztowne i pracochłonne.Monia 68 nie martw się.Zakwitną.U mnie też dopiero się kłoszą.A z cebulek
ode mnie na południu Polski kwitną od dawna.
U mnie też zaczynają pieknie kwitnąć Z miesiąc temu kupiłam na przecenie za symboliczne pieniążki cebulki. Włożyłam do kaptanu i wsadziłam do ziemi. Słuchajcie wyrastają pięknie tak się cieszę
Mam pytanie, jak przekwitną mieczyki to jak je mam ciąć? Przy samej ziemi czy tak aby jak najwięcej łodygi zostało- aby mi się ładnie rozrastała cebulka!
Miiriam, wcale się nie dziwię Ja też czekam na kwiaty z utęsknieniem - moje mają być amarantowo-fioletowe i kremowo-różowe i mam nadzieję, że takie będą