I. (z lewa na prawo) - 421 DEVA LOKA, 403 PHALAENOPSIS, 421 NERINGA
II. 501 INFOERDVE, 295 PLASTAKE (Plasztake), 401 SKAISTIS, 261 SOUL MUSIC
Jezeli interesuje, moga napisac i pelny krotki opis odmian (for example - 421 Deva Loka (Markevicius'2008 M)
Kolory jest naturalne, tylko ostatny (Soul Music) jest nie taki czerwony, jak na zdjejciu - indeks koloru plama (po miedzynarodowej indeksacji) byl by nie 54, a 64 a moze i 66.
Mieczyki, tulipany, liliowce, dalie, roznie irysy - wszystko to jest na mojem ogrodu nie daleko od Kaunas (Kowno). Mam 0,4 ha
Ilosc nowych odmian jest nie wielka, po kilku cebulek czy i tylko "dziecko".
Wiem, ze wysylka z Polsci kosztuje duzo, no z Litwy - nie. Jezeli wysylac ilosc do 0,6 kg, to z Litwy beda tylko 21 Lt (1 polski zloty = 0,92 Lt , litewskiego lita).
Wykopałam przedwczoraj cebulki mieczyków od wir24mw. Cały sezon rosły w skrzyni na tarasie.
Nie wiem, czy dobrze rozumuję - cebulki górne to potomne, a ta bardziej pomarszczona na dole to mateczna ? Sprawiają wrażenie mocno zrośniętych razem. Powinnam je od siebie pooddzielać ? Teraz czy na wiosnę ? A może zostawić tak jak jest ?
Na dole jest piętka rozrośnięta cebulki matecznej.Po przesuszeniu należy ją oddzielić/do
wiosny zgnije i wraz z nią nowe cebulki/.Po 3-4 dniach suszenia powinno się wszystko oddzielić
Cebulki należy oczyścić z ziemi,korzonków i w łuskach przechować do wiosny.Po oczyszczeniu
powinno się je zaprawić od chorób grzybowych.
Czyli powinnam jeszcze teraz przed przechowywaniem wymoczyć je w roztworze fungicydu ? Boję się, że może potem zacząć gnić od tego moczenia... A czy są jakieś środki do zaprawiania w formie proszku, tak by uniknąć zanurzania w wodzie ?
Ja nie znam.Cebulki moczę w zawiesinie kaptanu około 1 godz. następnie przesuszam i do wiosny mam spokój.Ubytki to około 5% cebulek i raczej nie gniją lecz czernieją.
To jeszcze tylko spytam, czy zamiast Kaptanu nadałby się Gwarant ?
Akurat taki mam teraz w domu; niby na ulotce pisze, że do zaprawiania cebul też może być...