Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przechowywanie cebulek
Autor Wiadomość
Zoe 
Moderator

Wysłany: 16 Wrzesień 2007, 09:22   Przechowywanie cebulek

JAK PRZECHOWYWAĆ CEBULE GATUNKÓW KWITNĄCYCH LATEM ?

W czasie przechowywania temperatura i wilgotność są różne dla każdego gatunku cebul. Na terenach o bardzo łagodnych zimach, organy spichrzowe można pozostawić na czas zimy w ziemi, przykrywając grunt warstwą ochronną. W wielu przypadkach kwitnienie w następnym roku będzie obfitsze np. agapant, amarylis belladonna, krinum, kanna, lilia. Rośliny uprawiane w donicach, na czas zimy należy przenieść do pomieszczeń, w których panują właściwe warunki.

Achimenes – przechowuj bulwiaste kłącza w pojemniku w temperaturze 16-21°C

Agapant - mięsiste kłącze pozostaw w pojemniku, w średnio wilgotnym podłożu w pomieszczeniu o temperaturze 2-13°C

Amarylis belladonna – przechowuj cebule w pojemniku w temperaturze 13-21°C

Begonia – przechowuj podsuszone bulwy w suchym pomieszczeniu w temperaturze 2-8°C

Dalia – karpy po podsuszeniu i oczyszczeniu przechowuj przykryte piaskiem w suchym, ciemnym pomieszczeniu o temperaturze 5-8°C

Eukomis – przechowuj cebule w suchym pomieszczeniu o temperaturze 6-8°C, przykryte trocinami lub piaskiem

Frezja – przechowuj bulwy przykryte trocinami lub piaskiem lub w pojemniku o przesuszonym podłożu w temperaturze około 15°C

Galtonia – cebule wykop przed jesiennymi przymrozkami, a przez zimę przechowuj w przewiewnym pomieszczeniu o temperaturze 12-15°C

Iksja – jesienią, gdy liście nie są jeszcze całkowicie zeschnięte wykop bulwy i przez zimę przechowuj w pomieszczeniu o temperaturze 10-12°C

Ismena – roślinę zwykle uprawia się w szklarni lub w słonecznym miejscu w ogrodzie, pod koniec jesieni wykop cebule i przechowuj w temperaturze około 15°C

Jaskier azjatycki – bulwy wysuszone i oczyszczone przechowuj przez zimę przykryte trocinami w pomieszczeniu o temperaturze 8-10°C

Kalla – przechowuj kłącza w temperaturze 10-16°C, przesypane piaskiem. Zadbaj aby nie uszkodzić przechowywane organy

Kanna (paciorecznik ogrodowy) – po pierwszych jesiennych przymrozkach przytnij pędy na wysokości 15 cm nad ziemią, ostrożnie wykop kłącza. Przez zimę przechowuj w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze 5-8°C, przykryte piaskiem, torfem lub ściółką z kory.

Krinum – przechowuj cebule w średnio wilgotnym piasku w temperaturze 2-7°C.

Krokosmia (montbrecja) – przechowuj bulwy w pomieszczeniu o temperaturze 8-10°C, przysypane lekko wilgotnym torfem, trocinami lub piaskiem

Liatra - na zimę rośliny nie wymagają okrywania

Mieczyk – wykop bulwy po zaschnięciu liści, przechowuj je w suchym pomieszczeniu w temperaturze 5-8°C

Nerina – podsuszone i oczyszczone cebule przechowuj w piasku lub trocinach w temperaturze 5-8°C przykryte piaskiem lub trocinami

Sparaxis – wykop bulwy po zaschnięciu liści i przechowuj przesypane piaskiem w temperaturze 8-12°C

Sprekelia – przed przymrozkami wykop cebule i po oczyszczeniu przechowuj w temperaturze 15-17°C, a od stycznia obniż temperaturę do 8°C

Szczawik - (gatunki wrażliwe na niskie temperatury), przechowuj bulwy w piasku lub trocinach w temperaturze około 5°C

Śniedek - (gatunki wrażliwe na niskie temperatury) – cebule wykop przed jesiennymi przymrozkami i przez zimę przechowuj w temperaturze 12-15°C

Tygrysówka – na początku października przytnij liście, wykop cebule. Po wysuszeniu i oczyszczeniu przechowuj w pomieszczeniu o temperaturze 2-5°C, przykryte piaskiem lub trocinami

Zawilec wieńcowaty – przechowuj bulwy przykryte piaskiem lub trocinami w temperaturze 5-8°C

Zefirant – we wrześniu wykop cebule, wysusz, oczyść, a przez zimę przechowaj w pomieszczeniu o temperaturze 8-10°C.

Tekst za artykułem ze strony "www.cebulki kwiatowe"

Monia68 

Wysłany: 16 Wrzesień 2007, 09:26   

Bardzo dziękuję za informacje, Zoe :grin: :grin: :grin:

krysp50 

Wysłany: 16 Wrzesień 2007, 09:46   

Przyda się na pewno.Właśnie się zastanawiałam nad zefirantem,galtonią i ismeną.Dzięki.

Ela G.

Wysłany: 16 Wrzesień 2007, 12:56   

:grin: Fajnie Zoe- już nie muszę szperać w poszukiwaniu zapisków- wszystko w jednym miejscu. Dzięki :grin:

Powiedz ZOE- jeżeli schowam z doniczkami nerine, sprekelię , kallę, ismenę i krynkę- nie wykopując tylko wstawiając do piwnicy- czy tak można?

Róża 

Wysłany: 16 Wrzesień 2007, 13:27   

dzieki zoe :)

Zoe 
Moderator

Wysłany: 16 Wrzesień 2007, 13:47   

Można Elu. Jeśłi w piwnicy jest sucho to w porządku. Jeśli jest wilgotno to wówczas zwiększa sie możliwość porażenia przez choroby grzybowe. Dlatego planując takie przechowanie dobrze jest przed przeniesieniem do piwnicy podlać doniczki Previcurem.

Zresztą dobrym zwyczajem jest zaprawiane cebul idących na przechowanie. Tak postępują wszyscy producenci by zminimalizować straty.

Priam 

Wysłany: 19 Wrzesień 2007, 15:18   

Zoe widzę że posiadasz ogromną wiedzę na temat roślin cebulowych (moich ulubionych) , więc mam pytanie : Jakimi środkami "traktować" cebulki po wykopaniu z ziemi (przechowywanie- jesień) a jakimi przed wsadzeniem (jesień/wiosna). Pozdrawiam

Ela G.

Wysłany: 19 Wrzesień 2007, 15:48   

Zoe - po przemyśleniu sprawy z liliami- zaryzykowałam, namoczyłam w Kaptanie i wsadziłam do ziemi. Skoro już "ryłam" dla wsadzenia innych cebulowych to i lilie rządkiem poszły w ziemię. Wiosną na pewno bym uszkodziła inne znowu kopiąc. Co będzie to będzie . Narzucę co na wierzch zimą i może w dobrym zdrowiu powitają wiosnę... :grin:
/Przeraziła mnie przewidywana liczba donic na te nabyte lilie. Juz nie miałabym się gdzie obrócić - wszędzie byłyby donice. Pomału zejdę trochę z donic- co można dam w ziemię- a te ciepłolubne zostaną w donicach./

Zoe 
Moderator

Wysłany: 19 Wrzesień 2007, 17:13   

No i słusznie Elu. Jedno małe ale, pomódl się by ci nie skiełkowały, bo to trochę wczesne sadzenie. Mam nadzieję, że w październiku nie będzie pięknego babiego lata przez miesiąc to będzie dobrze.

Ela G.

Wysłany: 19 Wrzesień 2007, 19:10   

:shock: Ale teraz sprzedają i pani w ogrodniczym powiedziala, żeby teraz sadzić...

Odpowiedz do tematu