Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
tulipany i inne celulowe
Autor Wiadomość
JeyDee 
Moderator

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 00:29   

:roll:
No już dobrze....
Cebule sadzę zwyczajnie, tak jak każą do gruntu - termin i głębokość sadzenia wg gatunku (z poprawką, że w donicy są gęściej, ale nie mogą się stykać).
Dopóki jest ciepło hoduję normalnie, pamiętając, że cebula jest bliżej sukulentu niż papirusa :wink: .
Jak zaczynają zapowiadać mrozy to trzeba włączyć czujność - baduchanie musi nastąpić po pierwszych przymrozkach (takich do -5 st.).
Wtedy na podłogę kładzie się kawałek styropianu, deski, starą półkę albo cokolwiek izolującego podłoże. Donice owija się grubą folia pęcherzykową (odcinając taki kawałek, żeby wystawał ok 8-10 cm ponad brzeg donicy) albo wstawia do kartonu i wolne miejsca upycha zmiętymi gazetami.
Tu uwaga a propos rodzajów donic - plastikowe musza być lepiej zabezpieczone (albo wziąć dużą donicę, żeby cebule otaczała grubsza warstwa ziemi, albo do kartonu włożyć kawałki styropianu).
Podłoże w tym momencie powinno być lekko wilgotne, broń Boże mokre. Należy nasypać na wierzch kory,albo do wysokości "kołnierza" z folii albo do wysokości pudła. Pudło można przymknąć, donicę bez pudła postawić w kącie, żeby nie hulał wkoło niej wiatr i nie lał deszcz.
Z doświadczeń własnych mogę powiedzieć, że jeśli na balkonie zostaje na zimę coś, pod co można donicę wsunąć to jest zachwycona (jakiś stary taboret, stolik, czy cóś. Doskonała jest stara szafka.).
Do wiosny zapomnieć - nie podlewać :evil: , chyba, żeby było 20 st. przez 2 tygodnie.
Cebule są bardzo wytrzymałe na mróz, ale za grosz na wilgoć. U mnie kwitły narcyzy i lilie z cebul siedzących zimą w ziemi suchej jak pieprz, za to te zalane deszczem albo śniegiem gniły w mgnieniu oka.
No tak, zapomniałam powiedzieć, że nie dajemy pod donice podstawki albo podstawke odwracamy do góry brzuchem (przy deficycie styropianu robi za izolację).
Acha, jak ktoś ma duże donice to może wsadzić sobie różności piętrowo - duże cebule głębiej, małe płycej i potem ma klombik.
Jakieś pytania ? :cool:

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

pysia 

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 00:44   

JeyDee napisał/a:
Jakieś pytania ? :cool:

Jak gruby ma być ten styropian ?

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 00:50   

Na podłoge im grubszy tym lepszy, do pudła 5 cm.

pysia 

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 00:59   

To ja niniejszym bardzo dziękuję w imieniu swoim i pewnie nie tylko... :grin: :wink:
Super opisane !

W razie pojawienia się jakichś wątpliwości na pewno będę dopytywać dalej :razz:

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 01:07   

Zacznij hodować cebulki
a po pierwszej wiośnie,
kiedy zakwitnie ci coś o czym przez zime zdążyłaś zapomnieć,
więc sprawi, że ucieszysz się jak kretyn,
każdej następnej jesieni
będziesz dostawać małpiego rozumu.

Ładny wierszyk ? :grin:
Z życia wzięty :razz:

aiszo 
Moderator

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 01:28   

Wprawdzie mnie to nie dotyczy, (mam ogród ) :mrgreen: , ale jesteś F-E-N-O-M-E-N-A-L-N-A ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Monia68 

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 08:19   

Zoe, dziękuję :grin: :grin:
Pysia, w sklepach budowlanych styropian sprzedają grubości 5 i 10 cm, taki do ocieplania domów.

Madziarra 

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 08:45   

A jak bym chciała wsadzic cebule dopiero wczesna wiosną - mogę? :wink:

ewka 

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 08:48   

Zrobiłam tak z liliami i kwitły mi. Co do innych to mam wątpliwości.

Monia68 

Wysłany: 13 Wrzesień 2007, 08:49   

Magda, zależy jakich kwiatów. Teraz trzeba sadzić tulipany, narcyzy, krokusy, czosnki, zawilce, przebiśniegi etc. Nie wiem, czy posadzone wiosną, zakwitną.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi