Trzeci rok z rzędu sadzę cebulowe bez koszyczków. Odpukać , jak na razie nic się do nich nie "przyczepiło". Kwitną ładnie. Widocznie w mojej okolicy nie ma żadnych gryzoni
na pierwszej fotce tegoroczne sadzenie hiacyntów i szafirków
na drugiej / zeszłorocznesadzenie-tegoroczne kwitnienie / tulipany hiacynty, szafirki i magnolia
ja jestem zmuszona używać ,,ochraniaczy" dla cebul, bo miałam w tym roku wiekszośc roślin podgryzinych, a z moich irysów to nic nie zostało... zobaczymy wiosną co mi z tego wyjdzie, jak taka metoda tulipanom się nie spodoba w przyszłym roku wymyślę coś innego, a teraz pozostaje czekać do wiosny
Na miejscu tulipanów wsadziłam begonię stale kwitnącą. Nie ma ona dużych korzeni i sądzę, że nie "podjada" za bardzo ze śniadanka tulipanom. Oczywiście zasilam, bo i magnolia potrzebuje pokarmu i tulipany w ziemi no i oczywiście i begonia. Jak na razie wszystkie rośliny rosną dobrze...
/To znaczy - z roku na rok są- tylko begonie muszą być nowe/
Mnie się też podoba
Zastanawia mnie co innego- czy zasilając te wszystkie kwiaty nie powoduję za szybkiego wzrostu magnolii. Bo proszę zobaczyć jak szybko rośnie
Czy można formować magnolię ? Czytałam, że magnolia nie lubi cięcia. Ja przycięłam ją tylko raz - jedna gałązka za bardzo wystawała z szyku. Czy można ciąć i kiedy ?
Magnoli raczej się nie tnie.
Jeśli już zdecydujesz się na eksperyment to po przekwitnięciu, żeby dać jej czas na zawiązanie pąków na przyszły rok.
Widziałam ten krzew dorosły on miał ponad 2 m wysokości i ponad metr średnicy.
Tego roku latem właściciele obcieli wszystkie dolne gałążki postawiająć gołe 3 pędy główne. Wygląda to nieszczególnie, ale może zdecydowali się przekształcić krzew w drzewko i robią to stopniowo. Będę obserwować ten eksperyment.
Właśnie odnalazłam w skrzyni na balkonie cebulki kupione jesienią.. Wszystkie wymagają pilnego posadzenia, bo kiełkują. Przyznam że zapomniałam o nich.... i przez przypadek zimowały na zewnątrz (skrzynia jest duża, plastikowa, na doniczki, ziemię itp). Tegoroczna zima pozwoliłą cebulom przetrwac
Pozdrawiam