Myslisz???? Kurcze o tym nie pomyslalam, tak bardzo chce uratowac te zawilce....
A co z siankiem ? Masz moze jakas wiedze na ten temat?
U nas juz od polowy wrzesnia strasza pryzmrozkami, wiec sie troche boje
_________________ wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen
........gdy glowa pelna marzen........
Moim zdaniem niewielki przymrozek nie powinien zaszkodzić. Ja rośliny przykrywam tym, co mam - suchymi liśćmi i gałązkami sosen. Sądzę, że siano też będzie dobre. Trzeba tylko trzymać w pogotowiu i w razie zimna przykryć.
Asia, nie jestem specjalistką, ale wydaje mi się, że jeszcze jest za ciepło na okrywanie.
Faktycznie jest zbyt ciepło.
Radzę zapamiętać, że przykrycie to tylko izolacja tzn. co przykryjemy to się zachowa.
Jeśli przykryjemy w ciepłą pogodę to przeżyją pod naszym okryciem wszelkie organizmy /w tym i pleśnie/.
Najlepiej jest przykryć rośliny po pierwszych przymrozkach - wówczas ten lekki mrozek powinien utrzymać się pod pokrywą.
Siano nadaje się świetnie do okrywania - powinno być suche.
Na pociechę dodam, że zawilce wieńcowe u mnie wymarzają, ale stopniowo, czyli co roku jest ich mniej - jest więc pewne, że nawet bez okrycia część cebul zimę przetrzyma.
Faktycznie jest zbyt ciepło.
Radzę zapamiętać, że przykrycie to tylko izolacja tzn. co przykryjemy to się zachowa.
Jeśli przykryjemy w ciepłą pogodę to przeżyją pod naszym okryciem wszelkie organizmy /w tym i pleśnie/.
Najlepiej jest przykryć rośliny po pierwszych przymrozkach - wówczas ten lekki mrozek powinien utrzymać się pod pokrywą.
Siano nadaje się świetnie do okrywania - powinno być suche.
Na pociechę dodam, że zawilce wieńcowe u mnie wymarzają, ale stopniowo, czyli co roku jest ich mniej - jest więc pewne, że nawet bez okrycia część cebul zimę przetrzyma.
bez
Ufff no to jestem troche spokojniejsza, bardzo Ci dziekuje za wyjasnienia i porady, poczekam jeszcze z tym siankiem
_________________ wszystko sie moze zdarzyc-Wunder geschehen
........gdy glowa pelna marzen........