Dobry wieczór ! Przywitałam się już na powitaniach, a teraz tutaj, bo pewnie tu będę najczęściej. Mam sporą kolekcję fiołków afrykańskich (około 20). Jak znajdę czas to pofotografuję te, co aktualnie kwitną i może się coś komu spodoba. Już wiem, ze jedna taka (dcmiel) na jeden kwiatek się nastawia.
Wszystkie moje kwiatki są kupowane w rozmaitych miejscach za wyjątkiem kilku najstarszych, które od kogoś dostałam. Zaczęło sie prawie 30 lat temu od kwiatka z pracy (botaniczna Saintapaulia ). Potem sobie kilka dokupiłam. Mam jeden bardzo szczególny, którego nigdzie nie widziałam. Bez czerwonego barwnika, liście bardzo głęboko wycinane w okrągłe ząbki. Kwiatki małe, białe, podwójne. Po przekwitnięciu korona odpada od kielicha jak u czystego gatunku. Teraz jest na etapie odtwarzania z listka, po zgniciu, ale już wiem, że go odratuję.
I od razu mam pytania.
1. Czy używacie ukorzeniaczy, jeśli tak, to jakich i czy możecie mi jakis polecić.
2. Zachorowałam na żólte i zielone odmiany oraz takie z dropiatymi liściami. Czy u nas jest możliwośc zdobycia jakiś listków do rozmnożenia sobie. Obejrzałam już strone amerykańską sklepiku z listkami i do Europy nie wysyłają !
Nie, nie, nie jestem fachowcem. To tylko ogryzki wiedzy biologicznej ogólnej, kiedyś w szkole uzyskanej. A mam czasem skłonność do belferskich wypowiedzi, bo uczę studentów chemii. I do popisywania się erudycją.
bajadera to chyba jest jakies ciacho?czy ja jeszcze dobrze pamietam
ja mam jedna miniaturke ktora ma kwitnac na zielono (Irish Flirt )i pare dropiatymi listkami.Rob te zdjecia
_________________ Nie ten mily kto piekny lecz ten piekny kto mily:)
Witam Cię Małgorzato. Cieszę się, że nas odwiedziłaś. Następna belferka
Ewa napisała "podobny do Nowiry fioletowo-różowy w paseczki". Takie chybrydy to i u nas w Radomiu są po 13 zł i wcale nie dla tego, że jesień.
Ja wczoraj kupiłam 2, z tym, że kolor jednego już mam. W sztucznym świetle wyglądał na bordowego - już drugi raz się tak przerobiłam. Drugi ciemny róż ale nie amarant.