Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Fiołki afrykańskie cz.3
Autor Wiadomość
Monia123 

Wysłany: 20 Wrzesień 2007, 18:45   

Fiołki kupiłam w Gospodarstwie Ogrodniczym "Dawidy" (na trasie W-wa - Radom jest nawet stacja Dawidy i to niedaleko od stacji). Służę na pw dokładniejszym opisem jak tam dojechać, bo niestety, trzeba być zmotoryzowanym, żeby się tam dostać :???:

hszonszcz 

Wysłany: 21 Wrzesień 2007, 03:10   

Fiolki doszly dzisiaj,sa poprostu sliczne.zdjecia zrobilam ale tu nie mam jak wstawic.
Teraz kombinuje jak je zapakowac na podroz zeby ich nie zabrali. W podrecznym przezyja napewno,ale moga mi zabrac. W walizce spokojnie przejada,ale moga nie przezyc w zimnej ladowni przez 10 godzin.Znowu sie martwie :sad:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 21 Wrzesień 2007, 08:07   

Papierowe kubki po litrowych lodach powinny wystarczyć. Będą miały trochę powietrza i w miarę ciepło.

inna jagna 
Moderator

Wysłany: 21 Wrzesień 2007, 08:12   

Hszonszczu, nie chcę Cię martwić, ale chyba musisz postawić na ładownię jednak :-( Ostatnio znajoma leciała ze Stanów... ZERO bagażu podręcznego, poza mini-niezbędnikiem... Opakuj je dobrze - jakaś folia bąbelkowa, czy coś takiego - może nic im nie będzie :roll:

::: Najważniejsza z pogód, to pogoda ducha :::

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 21 Wrzesień 2007, 12:23   

Folia niekoniecznie, za to sztywny pojemnik konieczny bezwzględnie.
I najlepiej w środku walizy, między majtkami, żeby zamortyzować to co się dzieje z bagażem, kiedy tracimy go z oczu :cool:

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

wiolek 

Wysłany: 21 Wrzesień 2007, 12:34   

to stringi mają amortyzujące właściwości?... człowiek się całe życie uczy :mrgreen:

tellerka 
Moderator

Wysłany: 21 Wrzesień 2007, 13:42   

wiolek napisał/a:
to stringi mają amortyzujące właściwości?...

Zalezy od... rozmiaru :twisted:

Koniecznie butelka albo coś sztywnego i do ładowni.
Kochana, okazuje się że sa jakies obostrzenia z WWOZEM roślin do Unii - jakies wielotygodniowe oczekiwanie... kwarantanna

Fiołki tego NIE PRZEŻYJĄ.

Przeczytalam to na stronie amerykańskiego sprzedawcy hoi... on po prostu zaprzestal wysylania roslin do Unii bo nie ma zamiaru się w to bawić.

Pozdrawiam :)

wiolek 

Wysłany: 21 Wrzesień 2007, 13:53   

o celnikach mogłabym książkę napisać... ponad trzy lata użerania się i wiem, że wszystko idzie z nimi załatwić, ale 1. trzeba intensywnie machać rzęsami 2. lubią trzymać w ręku coś co właśnie dostali... wszystko zależy w tej sytuacji od szczęścia...

inna jagna 
Moderator

Wysłany: 21 Wrzesień 2007, 14:53   

Wiolcia, ale na celnikach się sprawa nie kończy. Z nimi da sie czasem to i owo załatwić, ale za nic (nawet za fiołka) nie ryzykowałabym próby załatwiania czegokolwiek z Panem Antyterrorystą :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

::: Najważniejsza z pogód, to pogoda ducha :::

hszonszcz 

Wysłany: 21 Wrzesień 2007, 14:55   

Wiem ze nie wolno wwozic :cry: .Napisalam przeciez ze bede przemycac.
Fiolki sa super zapakowane w takie sztywne papierowe tuby..Jak przewozilam swoje koty do PL to byly w cargo gdzie jest cieplo,pojecia nie mam jakie temp sa w ladowni zadzwonie do LOT i dokladnie wypytam.Mam jedna sztywna wlizke ale nie moge tam wlozyc hoji,fiolkow,monitora i laptopa razem.
Mozna brac na poklad podreczny bagaz ale nie wolno w dalszym ciagu zadnych plynow na poklad wnosic chyba za sa kupione na strefie i zafoliowane na ament.
O pakowaniu walizek moge napisac mala broszurke.mojego kompa opakowalam jak 100letnie jajo a i tak cos tam w srodku sie poluzowalo i musialam reperowac :sad: Kiedys ja wyladowalam w Warszawie a moje walizki zwiedzaly swiat i dostalam je dopiero po 5ciu dniach.
Mysmy pozytywnie
Myslmy pozytywnie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi