Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ceropegia
Autor Wiadomość
zorka

Wysłany: 11 Marzec 2006, 08:33   ceropegia woodi

Bardzo proszę o radę , co zrobić z ceropegią z bujnej roślinki został jeden pęd z dwoma listkami , jak ją uratować , jakiego potrzebuje stanowiaka :?:

Zoe 
Moderator

Wysłany: 11 Marzec 2006, 10:14   ceropegia

Napiszę Ci co wiem o Ceropegia woodii a Ty skonfrontujesz to ze swoimi warunkami.

Jest to południowo afrykańska roślina. Czyli pochodzi se strefy subtropikalnej.
Dlatego miejsce dla niej powinno być jasne i ciepłe. Jeśli tak jest u Ciebie to w porządku. W swoim miejscu pochodzenia wody nie jest za dużo więc przystosowała się do gromadzenia wody. Dlatego podlewanie w lecie powinno być umiarkowane. A zimą oszczędne. Również zasilanie tylko rozcieńczonym nawozem. W warunkach mieszkaniowych nie żyje długo do 2 lat.
Dlatego zawczasu trzeba zrobić sadzonki.
Ten pęd który Ci pozostał podziel na odcinki o trzech parach listków. Największą szansę na ukorzenienie ma zawsze sadzonka pobrana z wierzchołka pędu. Dlatego na przyszłość zrób sadzonki, kiedy roślina ma jeszcze wiele pędów. Tnij tak aby nad wierzchołkową parą listków sadzonki było jak najmniej łodyżki.
Z dolnej części sadzonki delikatnie usuń jedną parę listków, wsadź do ukorzeniacza do roślin zielnych. Łodyżka jaka Ci zostanie pod ostatnim węzłem z którego usunęłaś listki można skrócić tak by pod węzłem był około 1cm łodyżki.
Ziemia powinna być przepuszczalna. I koniecznie nie zapomnij o drenarzu na spodzie doniczki.
Sadzonki ukorzeniają się około 4 tygodni. Postaw je w widnym miejscu ale nie na słońcu. Nakryj doniczkę chociażby słoikiem , tylko podłóż mały patyczek aby był dostęp powietrza. Jeśli słoik mocno zaparuje tzn. że jeszcze jest za blisko okna. Można także ukorzeniać te małe bulwki jakie są na ogonku liściowym.
Po ukorzenieniu do doniczki o średnicy 9 cm wsadź 5 sadzonek. Poczekaj około 10 dni aż się zaaklimatyzują i zaczną rosnąć.
Potem pielęgnacja jak pisałam wcześniej.
Za jakiś czas znów przygotuj sobie sadzonki.
Wg mnie to najlepszym wyjściem w Twojej sytuacji jest zakup nowej rośliny, bo Ty już nie masz nawet z czego zrobić sadzonek. Jeśli zdecydujesz się na zakup nowej rośliny to pamiętaj o tym co napisałam.

zorka

Wysłany: 11 Marzec 2006, 16:48   

dzięki za informację , jeszcze troszkę poczekam , ale jak nadarzy się okazja to kupię nową roślinkę. :D

Teśka 

Wysłany: 22 Październik 2007, 20:05   

bajadera napisał/a:
To jest Ceropegia woodii.
ceropegia
(Ceropegia)
W naturze rosną gatunki płożące i wzniesione, zawsze drobne i delikatne. W mieszkaniach najczęściej spotykana jest zwisająca Ceropegia woodi. Gromadzi wodę w zgrubiałych bulwach zagłębionych w ziemi. Z nich wyrastają cienkie, nitkowate łodygi z sercowatymi, marmurkowymi listkami o różowych spodach. Kwiaty pokryte włoskami (do zbierania wody) wyglądają jak miniaturowe latarenki. Na łodygach też mogą pojawiać się małe bulwy - łatwo je ukorzenić, żeby mieć nową roślinę.

Czy taką masz :?: Frapujące są szczególnie kwiatki jak miniaturowe latarenki :razz:
W razie byś chciała coś ode mnie to ja chętna na zamianę :mrgreen: :mrgreen:

bajadera 

Wysłany: 22 Październik 2007, 20:14   

Dokładnie taką. Kwiatki są malutkie. Tu masz zbliżenie na roślinkę, ale kwiatki wyszły nieostro.

Bardzo łatwa w uprawie. Wtykasz bulwkę z łodyżką w glebę i rośnie. Straszny śmieciarz. Te kwiatki są obfite i po przekwitnęciu mam je na podłodze.
Teraz mam odmłodzoną roslinę i jeszcze nie mam nowych bulwek na łodyżkach. Więc trzeba troszkę poczekać.

Teraz już widać ?

tellerka 
Moderator

Wysłany: 22 Październik 2007, 21:20   

Zdjęcia nie widać.. :cry:

Teśka 

Wysłany: 23 Październik 2007, 09:30   

http://nicola.d.free.fr/P...02005-10-04.JPG
zabawne kwiatki, zdjęcie z netu .

tellerka 
Moderator

Wysłany: 23 Październik 2007, 09:31   

Cytat:
Teraz już widać ?

Tak :)

tellerka 
Moderator

Wysłany: 23 Październik 2007, 09:38   

Teśka napisał/a:
zabawne kwiatki, zdjęcie z netu

Ich jest duzo odmian i kwiatki każde ma inne... a często większe niż te mikre listeczki.. :roll:
Ne ebay jest tego sporo.. niestety z pracy nie służę linkiem bo stronę mam zablokowana (taka polityka firmy).

Ceropegia radicans

Ceropegia simoneae

Ceropegia albisepta

Ceropegia aristolochioides

Ceropegia barklyi

Ceropegia carnosa

Ceropegia dichotoma

Ceropegia sandersonii

Ceropegia stapeliiformis

Pozdrawiam :)

tellerka 
Moderator