Witajcie!
Co do nazw to myślę, że najlepiej używać łacińskich, bo są jednoznaczne i wiadomo o czym piszemy. Epifyllum to nazwa łacińska a jedynie pisownia jest spolszczona. Ja również spotkałam się w literaturze z błędami dotyczącymi "królowej jednej nocy". Jednoznacznie dotyczy ona rzeczywiście selenicereus grandiflora. Zarówno selenicereus jak i epiphillum, a także schlumbergera, hatiora, ripsalis to należące do rodziny kaktusów epifity- czyli roślinki rosnące na drzewach, podobnie jak większość uprawianych storczyków. Żyją w podobnych warunkach- najczęściej w wilgotnym lesie równikowym. Dość nietypowe środowisko jak dla kaktusów. Osobiście mam kilka malutkich kaktusów- epifitów, ale dopiero eksperymentuję z ich podlewaniem, bo są różne szkoły co do ich pielęgnacji. Selenicereus jest zraszany- co bardzo lubi, reszty boję się zraszać. Podlewam je często, ale malutko i bardzo ładnie rosną.
Pozdrawiam serdecznie