Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Euphorbia milli
Autor Wiadomość
Motylka 

Wysłany: 4 Wrzesień 2006, 15:01   Euphorbia milli

Mam mała Euphorbię milli i nie wiem gdzie powinna stać? Kiedy stawiam jaą na oknie zaczyna marnieć.W ogóle chciałabym się dowiedziec jak pielęgnować tego kwiatka.Prosze o rady:)Chciałabym również dowiedzieć sie jak przycinać tego kwiatka aby ładnie wygladal.Na polskich stronach nic nie znalazłam.Pomóżcie doradzcie....

Motylka 

Wysłany: 5 Wrzesień 2006, 17:55   

Czy nikt nic nie wie o tej roślince?Pomóżcie

Petra 

Wysłany: 5 Wrzesień 2006, 18:18   

Roślinka po naszemu nazywana jest wilczomleczem. Bardzo ważne dla niej jest światło. Powinna stać na nasłonecznionym stanowisku. Jedynie wilczomlecze jasnego koloru lub te o pstrych liściach nie lubią silnego słońca które może wywołać poparzenia. Podłoże powinno być przewiewne i przepuszczalne np. takie jak do kaktusów. Nawozi się od kwietnia do września nawozem dla kaktusów raz w miesiacu. Podlewa raz w tygodniu od maja do września, jesienią i zimą raz na 15 dni. Od grudnia do lutego podlewaj niewiele, tak by pedy nie zwiedły, ok. raz w miesiącu.

Uważaj na biały lateks wypływający ze skaleczonych części rośliny, może on wywołać poparzenia skóry, a także uszkodzenia oczu przy kontakcie z nim, musisz roślinkę trzymac z dala od dzieci a także z dala od przejść, szczególnie te wilczomlecze ktore mają ciernie.

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/

Motylka 

Wysłany: 5 Wrzesień 2006, 18:50   

no i właśnie to wiem że potrzebuje dużo światła ale gdy tylko stawiam ja na parapecie to zaczyna marnieć ,jak narazie stoi na biurku blisko okna .Okno jest pn-wsch,może to dlatego?

Zoe 
Moderator

Wysłany: 5 Wrzesień 2006, 18:59   

Zanim podlejesz wyjmij roślinę z doniczki, może potrzebne przesadzanie.
Bo trudno uwierzyć by północno-wschodnie okno dawało aż tak dużo światła by roślina marniała, chyba, że nie ma z czego czerpać. Stąd moja sugestia.

Motylka 

Wysłany: 6 Wrzesień 2006, 15:31   

Przesadzenie napewno nie jest potrzebne gdyż dopiero co ja wsadzilam do doniczki.Jest jeszcze bardzo malutka roslinka (3 cm wysokości)To jej pierwsza doniczka.Więc sama nie wiem dlaczego tak sie z nią dzieje.

Krystyna

Wysłany: 6 Wrzesień 2006, 20:43   

Może za często go podlewasz. Daj mu przeschnąć i dopiero podlej. Ja tak postępuję i kwitnie w zasadzie bez przerwy. Zasilam nawozem do kaktusów. Mój wilczomlecz milii jest już duży i powinnam zrobić nowe sadzonki ale gdy kwitnie to nie mogę go przycinać. Zrobił się bardzo kolczsty i taki mi się podoba.
Pozdrawiam Krystyna

Motylka 

Wysłany: 7 Wrzesień 2006, 19:43   

Dziękuję za radę ,może rzeczywiście zbyt dużo wody dostaje.Zastosuję sie do wszystkich Waszych rad.Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam :)

Roland

Wysłany: 7 Wrzesień 2006, 21:28   

ta roślinka nazywana jest też wilczomleczem lśniącym lub koroną cierniową.
Stanowisko powinno być słoneczne i suche. Jeżeli zimą zaczynają opadać liście, to znaczy, że roślina stoi w zbyt chłodnym pomieszczeniu.....
więcej.........
http://72.14.221.104/sear...d=10&lr=lang_pl

Motylka 

Wysłany: 7 Wrzesień 2006, 21:44   

okno niestety nie jest zbyt słoneczne wsch-półn.i niestety nic z tym zrobic nie moge :(

Odpowiedz do tematu