Witam wszystkich serdecznie. OD pewnego czasu jestem posiadaczką grubosza. niestety roślinka rośnie bardzo wolno. Nie wiem czy jest to spowodowane jej naturą czy też moimi błędami w opiece nad nią. Dlatego proszę o podanie mi paru rad i wskazówek jak zajmować się drzewkiem szczęścia. Co trzeba im zapewnić, co lubią a czego nie tolerują? Jak często podlewać, nawozić. Gdzie ustawić?
witam mój grubosz rósł wolno wiele lat i nie odgadłabym dłaczego gdybym nie miała balkonu ,który dopiero niedawno został zrobiony ,mieszkam w bloku... a ten pan 2 rok od wiosny do jesieni praebywa na balkonie...niestety nie kwitł jeszcze
_________________ "Kto czego nie doznał,nie zrozumie "... z Płocka,kłania się Basia
No ja z wypowiedzi Basi zrozumiałam, że powinien stać na balkonie od wiosny do jesieni i będzie rósł jak oszalały Ja ze swojej strony powiem tyle, że dostałam od koleżanki szczepki grubosza, wsadziłam do ziemii i w ciągu dwóch tygodni wyrosło 6 nowych listków, więc chyba nie jest z nim tak źle..w porównaniu do cissusów, które siedzą już tyle samo w ziemii i ani drgną..
_________________ Odkładane marzenie, to marzenie stracone..
Ja wystawiam i crassulę i hobbita i obydwa sobie chwalą. Oczywiście, nie na palące słońce, ale takiego do przyszłego roku pewnie już nie spotkamy Roślinki lubią czuć różnicę temperatur między dniem a nocą - balkon również ten problem nam załatwia.