Nie teraz. Poczekaj z tym do marca. Teraz roślina ma w "głowie" kwitnienie, a nie budowę korzeni.
Zrobić prosto oderwać kawałek wsadzić koniuszek do ukorzeniacza dla roślin zielnych i posadzić do ziemi. Doniczkę przykryć słoikiem. Podłożyć jednak patyczek by była wymiana powietrza i nie dopuszczać by zaparaował.
mój grudnik stał u babci, jak go ostatnim razem poszłam obejrzeć, to tych dwóch pąków już nie było...
i nikt się nie przyznaje to przesuwania kwietnika ani do innego kontaktu z rośliną...
Uważam, że lepiej się rozmawia o kwiatach jak dokładnie wiadomo o jakie chodzi./ Ci co o nich mówią to na pewno wiedzą- ale ci co czytają , nie zawsze /
Wykasowałam jeden bo po przyglądnięciu się po wklejeniu wyglądały identycznie tylko odcień koloru był inny
Uprawiane być mogą ale jest duże prawdopodobieństwo, że ci nie bądą kwitły.
Roślina by ładnie kwiatła wymaga dwóch okresów spoczynku. Pierwszy po przekwitnieniu i wówczas trzeba ja przenieść w chłodne miejsce i zmniejszyć podlewanie a drugie na przełomie sierpnia i września. Wówczas tylko zmniejszamy podlewanie .