Forum Ogrodnicze FloraForum.net - Archiwum wiadomości
Rejestracja i pisanie postów - wyłączone
Do dyskusji zapraszamy do naszego nowego forum

www.floraforum.pl

FloraForum
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Resuscytacja kaktusa
Autor Wiadomość
nevermind 

Wysłany: 12 Październik 2007, 15:22   Resuscytacja kaktusa

Witam wszystkich
Przechodziłem dziś obok małego śmietniczka który przykuł moją uwagę. Z za ścianek wyłaniał się mały, niewinny kaktusik– który dziwnym zbiegiem okoliczności, chwilę później znalazł się w mojej reklamówce. :) Przemyciłem bąbla w bezpieczne miejsce - po oględzinach wiedziałem już dlaczego ktoś go tam umieścił. Ten mały przeżył już chyba wszystko co najgorsze – jest połamany, dziurawy, ociosany, ususzony, obskubany a nawet (to numer jeden na tej liście) – podpalony… Zrobiło mi się go żal, przygarnąłem go i mam tylko jedno pytanie. Na samym czubku wypuścił małego bliźniaczka – czy kaktusa można rozszczepić i odsadzić gdzie indziej? Nie wiem czy mogę coś dla niego jeszcze zrobić, zresztą sami zobaczcie, może macie jakieś pomysły.

BASIA TEL 

Wysłany: 12 Październik 2007, 21:53   

witaj ,to uratowałes mu życie, :mrgreen: i od razu ci się odwdzięcza ,(na ucho ,ja,najczęściej takie zmarnowane kupuję) można go ściąć ,nożem ,obsuszyć parę dni i wetknąc w nową ziemię ,przedtem zanurzając w ukorzeniaczu,do roślin

Dora45_2 

Wysłany: 1 Listopad 2007, 19:28   

Mam propozycję- zaczekaj z tym do wiosny. Teraz bez podlewania zostaw go w miejscu o temperaturze pokojowej, a jak mu podłoże wyschnie na pieprz ustaw w 10-12 stopniach i do wiosny nie podlewaj. Wiosną obudź ostrożnie i jak maluszek nieco podrośnie zrób to, co radzi Basia

JeyDee 
Moderator

Wysłany: 1 Listopad 2007, 20:46   

Ewentualnie możesz poprosić o opinię Wyraka :cool:

A Stefan bezczelnie śpi w szkodzie...

wyrak 

Wysłany: 2 Listopad 2007, 07:24   

Ten kaktus to Pilosocereus. Należy do kaktusów ciepłolubnych, wymagających zimą temp. 10-20 st. Zatem zimowanie nie jest konieczne. Wystarczy postawić go na parapecie, pod którym nie będzie hajcował grzejnik. Jeśli chcesz ratować tego małego, który wyrósł u góry to z cięciem to jak napisała Dora trzeba poczekać do wiosny. Teraz już za późno na ukorzenianie. Jeśli Ci natomiast zależy na ładnym wyglądzie kaktusa to możesz już teraz ściąć górę i ją wyrzucić.

Dora45_2 

Wysłany: 2 Listopad 2007, 15:41   

wyrak napisał/a:
Ten kaktus to Pilosocereus.

Mnie wyglądał na peruvianusa, ale nie przyjglądałam się zbytnio- przyznaję no i na kolumnowych się z braku miejsca najmniej znam. Chyba, że chodzi o podkładki :grin: albo Lophocereus schotii :wink:
Można go teraz postawić w kącie, a wiosną przywrócić ładny wygląd.
Będą 2 pieczenie przy jednym ogniu, a mamuśka się rozgałęzi :lol:

wyrak 

Wysłany: 2 Listopad 2007, 19:37   

Dora45_2 napisał/a:
Lophocereus schotii :wink:

:mrgreen: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu